Prima pagină » Știri externe » Carne de pește etichetată greșit. O treime din peștele pe care îl cumpărăm nu este ceea ce credem

Carne de pește etichetată greșit. O treime din peștele pe care îl cumpărăm nu este ceea ce credem

Carne de pește etichetată greșit. O treime din peștele pe care îl cumpărăm nu este ceea ce credem

În timp ce în Europa a izbucnit scandalul privind etichetarea cărnii de cal ca fiind de vită, în Statele Unite ale Americii s-a constatat că o treime dintre produsele din pește care se găsesc în supermarket-uri nu respectă mențiunile scrise pe etichetă.

Descoperirea a fost făcută de organizația internațională Oceana, în urma unui control realizat recent. Specialiștii au prelevat probe de la diferite produse din carne de pește, iar rezultatele de la laborator au arătat că peștele vândut în magazinele din SUA nu era de calitatea menționată pe etichetă.

Dacă în cazul cărnii de cal sănătatea consumatorilor nu este pusă în pericol, în cazul cărnii de pește etichetarea poate afecta starea de sănătate a persoanei care mănâncă un pește etichetat greșit. Specialiștii avertizează că majoritatea peștelui conține mercur. Astfel, sunt specii care conțin mercur într-o cantitate mai mare, în timp ce altele într-o cantitate mai mică. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu ar trebui să se greșească în privința etichetării peștelui.

Rezultatele analizelor au mai arătat că 87% din produsele etichetate ca fiind pește lutjanus, un pește roșu ce conține mercur, erau de fapt altceva, notează Live Science. Același lucru s-a constat și în aproape 60% din produsele din ton care s-au dovedit a fi al tip de pește.

„În urma controalelor am observat că peștele de o calitate inferioară era etichetat ca fiind unul de calitate superioară, cerându-se astfel o sumă mai mare de bani”, a declarat pentru Business Insider dr. Kimberly Warner, reprezentatnt al organizației care a realizat acest control.

Până și sushi-ul vândut în restaurante era cu totul altceva decât ceea ce scris în meniu. Datele controlului mai arată că cele mai multe produse vândute drept ton alb s-au dovedit a fi din pește tromateu, o specie care le poate cauza probleme digestive celor care îl consumă în cantități mai mari.

Citește și