Cartea scrisă de Malala, tânăra militantă pentru dreptul la educație, a fost interzisă în școlile private din Pakistan
Școlilor private pakistaneze li s-a interzis să cumpere biografia tinerei militante pentru dreptul la educație, Malala Yusafzai, din cauza „conținutului ostil față de Pakistan și Islam”, a anunțat un înalt responsabil citat de AFP.
„Am interzis cartea lui Malala din cauza conținutului său care este împotriva ideologiei țării și valorilor islamice”, a declarat duminică Kashif Mirza, președinte al Federației școlilor private, care reprezintă mii de instituții în întreaga țară.
„Nu suntem împotriva lui Malala. Ea este fata noastră și este ea însăși confuză în ceea ce privește propria carte. Tatăl său a cerut editorului să retragă paragrafele despre Salman Rushdie și să scrie «pacea fie cu el» după numele profetului” Mahomed, conform lui Mirza.
După ce a scăpat cu viață dintr-un atac al talibanilor în octombrie 2012, Malala Yusafzai, astăzi în vârstă de 16 ani, a publicat „Eu Malala, lupt pentru educație și rezist talibanilor”, cosemnată cu jurnalista britanică Christina Lamb.
Cartea revine asupra istoriei Pakistanului și a vieții sub talibani, care au instaurat din 2007 în 2009 un regim de teroare în valea Swat, de unde este originară Malala, și lupta sa pentru dreptul la educație.
În sute de publicații musulmane, enunțul „fie ca pacea să fie cu el” apare de fiecare daă când numele lui Mahomed este menționat, ceea ce nu este cazul în autobiografia în engleză a lui Malala.
Biografia face de asemenea referire la „Versetele satanice”, care i-a adus lui Salman Rushdie o „fatwa” pentru blasfemie.
În biografia sa, Malala nu face totuși apologia „Versetelor satanice” însă abordează discuțiile dintre tatăl său și colegi despre această operă: tatăl său ar fi afirmat că această carte este o parodie a vieții profetului, însă în loc să o interzică, musulmanii ar trebui să publice o carte pentru a contracara argumentele autorului său.
Indiferent de aceste nuanțe, interdicția rămâne „Nicio școală (privată) nu va cumpăra «Eu, Malala» pentru bibliotecile sale sau pentru activitățile pedagogice”, a declarat Mirza, afirmând că nu a primit nicio amenințare din partea talibanilor care au promis să atace librăriile care vând biografia.
Școlile pakistaneze au susținut-o pe Malala atunci când ea a fost ținta unui atac, însă opiniile exprimate în cartea sa sunt pur și simplu „inacceptabile”, a susținut președintele federației școlilor private din Pakistan, țară unde tânăra militantă este numită de unii „un agent al Occidentului”.