Prima pagină » Știri externe » Casa Albă avertizează Israelul că reocuparea Fâșiei Gaza ar fi ”o greșeală” / NATO cere întreruperea confruntărilor militare

Casa Albă avertizează Israelul că reocuparea Fâșiei Gaza ar fi ”o greșeală” / NATO cere întreruperea confruntărilor militare

Casa Albă avertizează Israelul că reocuparea Fâșiei Gaza ar fi ”o greșeală” / NATO cere întreruperea confruntărilor militare

Administrația SUA a transmis, miercuri seară, că este foarte probabil ca Israelul să mențină prezență militară asupra Fâșiei Gaza imediat după eventuala înlăturare de la putere a grupului islamist Hamas și după încheierea confruntărilor militare, dar a atras atenția că reocuparea teritoriului palestinian ar fi ”o greșeală”.

”Cred că putem anticipa cu toții că, o anumită perioadă după încheierea conflictului militar, forțele israeliene probabil vor fi încă în Fâșia Gaza și vor fi anumite responsabilități inițiale în materie de securitate. Dar cât de mult va dura, care va fi dimensiunea forțelor militare, care va fi amploarea, este prematur să știm”, a declarat miercuri seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Administrația Joseph Biden se concentrează pe conceperea unei structuri de guvernare pe termen lung în Fâșia Gaza după actualul conflict militar, dar, deocamdată, sunt perspective reduse asupra unui plan viabil, a precizat John Kirby, citat de agenția The Associated Press.

”În acest moment sunt o serie de întrebări, fără prea multe răspunsuri. Știm ce nu vrem să vedem în Fâșia Gaza post-conflict, nu vrem să vedem un control exercitat de grupul Hamas, nu vrem să vedem reocuparea teritoriului de către Israel, ar fi o greșeală. Statele Unite nu pot rezolva unilateral aceste probleme, de aceea ne consultăm cu partenerii regionali și internaționali”, a subliniat John Kirby.

Jens Stoltenberg cere protejarea civililor din Fâșia Gaza și întreruperea confruntărilor militare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat, miercuri, că Alianța Nord-Atlantică susține dreptul Israelului de a se apăra, dar a subliniat că operațiunile militare trebuie să fie în limitele dreptului internațional.

”Israelul are dreptul de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional. Iar civilii trebuie protejați. Statele aliate susțin pauzele umanitare pentru a permite transferul asistenței în Gaza. Este important ca această criză să nu evolueze spre un conflict regional. Iranul, grupul Hezbollah și alte grupuri nu trebuie să escaladeze conflictul”, a declarat Jens Stoltenberg, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Bruxelles cu președintele Ungariei, Katalin Novák.

Premierul Benjamin Netanyahu a reiterat, miercuri seară, că ”nu va exista niciun armistițiu fără eliberarea ostaticilor” deținuți de grupurile fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic. Armata israeliană a apreciat că grupul Hamas pare să piardă controlul asupra zonei de nord a Fâșiei Gaza. ”Aproximativ 50.000 de locuitori din nordul Fâșiei Gaza au fugit miercuri spre sud. Se deplasează pentru că au înțeles că Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâșiei Gaza. Hamas a pierdut controlul și continuă să piardă controlul în nordul Fâșiei Gaza”, a afirmat Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de cotidianul Le Monde. Oficialul militar israelian a susținut că, deși Israelul nu acceptă niciun armistițiu general, au fost acordate pauze umanitare la anumite ore pentru a permite deplasarea civililor spre sudul Fâșiei Gaza.

Administrația SUA a semnalat că se opune ocupației israeliene și că susține unificarea Fâșiei Gaza cu Cisiordania, sub conducerea Autorității Palestiniene, pledând pentru un plan de reconstrucție durabilă și pentru acțiuni în sensul implementării soluției coexistenței a două state, israelian și palestinian. ”Aspirațiile poporului palestinian trebuie să fie în centrul guvernării Fâșiei Gaza. Va trebui să existe o guvernare palestiniană unificată, în Fâșia Gaza și în Cisiordania, sub conducerea Autorității Palestiniene. Este necesar un mecanism durabil de reconstrucție a Fâșiei Gaza și o direcție în sensul soluției a două state. Israelul nu poate reocupa Fâșia Gaza după război, deși poate că va fi o anumită perioadă de tranziție”, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, la finalul reuniunii miniștrilor de Externe din Grupul G7.

Premierul Benjamin Netanyahu a semnalat că Israelul va prelua controlul asupra Fâșiei Gaza. ”Cred că Israelul va avea responsabilități de securitate pe o perioadă nedeterminată. Am văzut ce se întâmplă când nu avem responsabilități de securitate, avem atacuri ale Hamas de o amploare pe care nu ne-o puteam imagina”, a afirmat Netanyahu, într-un interviu acordat postului ABC News.

În replică la declarațiile premierului israelian, Washingtonul a dat asigurări, marți, că nu susține ocuparea Fâșiei Gaza de către Israel, subliniind însă că mișcarea Hamas nu mai poate rămâne la putere în acest teritoriu palestinian. ”Din punctul nostru de vedere, palestinienii trebuie să fie în prim-planul acestor decizii. Fâșia Gaza este teritoriu palestinian și va rămâne teritoriu palestinian. La modul general, noi nu susținem reocuparea Fâșiei Gaza, nici Israelul nu vrea acest lucru”, a afirmat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Foto: Profimedia

Citește și: Guterres atrage atenția asupra numărului mare de victime civile din Fâșia Gaza /”Ceva este în mod clar greșit” în tacticile armatei israeliene

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și