Casa Albă confirmă consultările pe tema repoziționării armelor nucleare, dar respinge acuzațiile RUSIEI /„NATO este alianță defensivă”

Casa Albă confirmă consultările pe tema repoziționării armelor nucleare, dar respinge acuzațiile RUSIEI /„NATO este alianță defensivă”
Publicat: 17/06/2024, 22:22

Administrația Joe Biden a confirmat, luni seară, consultările cu aliații pentru repoziționarea armelor nucleare, dar a respins acuzațiile Rusiei, argumentând că este necesară reconfigurarea forțelor strategice pentru asigurarea apărării colective în cadrul NATO.

”Aliații din cadrul NATO discută. Noi am discutat permanent cu aliații din cadrul NATO despre disponibilitatea forțelor (nucleare – n.red.), despre pozițiile forțelor și despre modul în care ar trebui poziționate pentru a îndeplini funcțiile Articolului 5”, privind apărarea colectivă, a declarat luni seară, într-o conferință de presă, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

”Președintele SUA va reitera angajamentele cu ocazia întrevederii pe care o va avea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Nu discutăm despre poziționarea armelor nucleare prin oferirea unor date specifice. Vă spun doar că avem o poziție confortabilă prin actuala configurație a forțelor strategice, nu doar pe continentul european, ci în întreaga lume”, a precizat John Kirby.

Întrebat de un jurnalist dacă acțiunile NATO nu pot fi percepute ca fiind provocări sau tentative de escaladare a tensiunilor, John Kirby a argumentat că discuțiile sunt necesare pentru asigurarea apărării.

”Cine percepe aceste acțiuni ca fiind o escaladare sau provocare? Rusia. Este aceeași țară care a invadat Ucraina, fără să fi reprezentat vreo amenințare pentru ei. NATO este o alianță defensivă, iar țările NATO sunt unele dintre cele mai sofisticate din lume în materie de capabilități nucleare, ar fi iresponsabil și imprudent dacă nu am discuta constant cu aliații din cadrul NATO despre modalitățile de a ne asigura că ne îndeplinim angajamentele reciproce, la nivelul tuturor capabilităților militare”, a subliniat John Kirby.

Țările NATO vor reconfigurarea forțelor strategice, din cauza riscurilor generate de Rusia și China

Alianța Nord-Atlantică discută despre mobilizarea unor bombe nucleare suplimentare, din cauza amenințărilor generate de Rusia și China, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat publicației britanice The Telegraph.

Jens Stoltenberg a argumentat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să acționeze pentru intensificarea disuasiunii atomice.

”Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare sunt operaționale și care ar trebui stocate, dar trebuie să existe consultări asupra acestor chestiuni. Este exact ce facem. Transparența ne ajută să comunicăm mesajul direct că suntem o alianță nucleară. Sigur că obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare, dar, atât timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianță nucleară, întrucât o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu ar avea, este o lume mai periculoasă”, a declarat Stoltenberg.

Rusia acuză NATO de ”escaladarea tensiunilor” nucleare

În contextul afirmațiilor lui Jens Stoltenberg, Administrația de la Moscova a acuzat Occidentul de ”escaladarea tensiunilor”.

”Este vorba de o nouă escaladare a tensiunilor”, a reacționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Săptămâna trecută, Moscova a avertizat că ar putea fi nevoită să își modifice modalitățile de disuasiune nucleară, din cauza amenințărilor Occidentului.

”Situația se îndreaptă spre exacerbare, iar intensificarea provocărilor este inacceptabilă. Acțiunile de escaladare din partea Statelor Unite și a aliaților NATO ne arată că documentele din sfera disuasiunii nucleare pot fi aduse mai aproape de nevoile actuale”, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, pe fondul tensiunilor dintre Moscova și NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Foto: Profimedia

Citește și:

Casa Albă exprimă preocupări privind relațiile dintre RUSIA și Coreea de Nord /„Vom urmări situația foarte atent”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×