Prima pagină » Știri externe » Casa Albă respinge ideea monedei de platină de 1.000 miliarde de dolari

Casa Albă respinge ideea monedei de platină de 1.000 miliarde de dolari

Casa Albă respinge ideea monedei de platină de 1.000 miliarde de dolari
Rezerva Federală a SUA și Trezoreria resping ideea baterii unei monede din platină cu valoarea de 1.000 miliarde dolari pentru a asigura finanțarea bugetului de stat, artificiu legal vehiculat în ultima perioadă în presa americană și pe bloguri ca soluție pentru problema plafonului datoriei de stat

Rezerva Federală a SUA și Trezoreria resping ideea baterii unei monede din platină cu valoarea de 1.000 miliarde dolari pentru a asigura finanțarea bugetului de stat, artificiu legal vehiculat în ultima perioadă în presa americană și pe bloguri ca soluție pentru problema plafonului datoriei de stat, scrie Mediafax.

„Nici Departamentul Trezoreriei, nici Rezerva Federală nu consideră că legea poate sau ar trebui să fie utilizată pentru a facilita producția de monede din platină cu scopul de a evita ridicarea limitei datoriei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Trezoreriei SUA, Anthony Coley, citat de Bloomberg.

Membrii Partidului Republican, care deține majoritatea în Camera Reprezentanților din Congresul SUA, se opun ridicării plafonului datoriei de stat în absența reducerii semnificative a cheltuielilor publice. Noul impas politic de la Washington ar trebui rezolvat până la mijlocul lunii februarie, însă Casa Albă vrea să evite noi concesii în fața republicanilor.

În acest context, mai mulți congresmeni ai Partidului Democrat, inclusiv liderul grupului democrat din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, au propus invocarea celui de-al 14-lea amendament la Constituție pentru a bate o monedă din platină cu valoarea de 1.000 miliarde de dolari, care să fie utilizată pentru plata datoriilor guvernului.

Statele Unite au atins limita legală a datoriei de stat pe 31 decembrie, Trezoreria utilizând de atunci „măsuri extraodinare” pentru a finanța activitatea guvernului. Spațiul de manevră al Trezoreriei va expira însă la mijlocul lunii februarie, când se impune ridicarea plafonului datoriei de stat pentru a evita intrarea SUA în default.

Casa Albă a arătat, într-un comunicat, că singurele opțiuni în privința plafonului datoriei de stat este ridicarea limitei de către Congres sau intrarea în default.

Disputa pe aceeași temă din 2011 a fost rezolvată în ultimul moment printr-un compromis neplăcut pentru Casa Albă.
Disputa politică îndelungată de atunci a fost sancționată de agențiile de rating, Standard & Poor’s coborând ratingul SUA în vara lui 2011 de la „AAA” la „AA+”, prima retrogradare a calificativului situației financiare suferită vreodată de guvernul american.

Autor

Citește și