Casa Albă: SUA și partenerii europeni vor sancționa tranzacțiile dintre CHINA și RUSIA care amenință securitatea colectivă

Publicat: 28 05. 2024, 21:37

This browser does not support the video element.

Statele Unite și națiunile partenere sunt pregătite să adopte sancțiuni suplimentare pentru a bloca schimburile comerciale dintre China și Rusia care afectează securitatea Occidentului, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, afirmă un oficial din cadrul Președinției de la Washington.

Prezent la o conferință organizată de Institutul Brookings, Daleep Singh, adjunct al consilierului pentru Siguranță Națională al președintelui Joe Biden, a declarat că Washingtonul menține obiectivele degradării abilităților Rusiei de a continua războiul împotriva Ucrainei.

”Imediat ce a început invazia rusă, obiectivele strategice ale sancțiunilor au evoluat pe trei dimensiuni: creșterea costurilor imediate ale continuării războiului, degradarea abilității Rusiei de a proiecta putere pe termen mediu și descurajarea altor potențiali agresori pe termen lung”, a afirmat Daleep Singh, adjunct al consilierului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă responsabil de Relații Economice Internaționale.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Grupul G7 au aplicat sancțiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina și furnizează armament Kievului. În schimb, Rusia a intensificat parteneriatul cu Administrația Chinei, iar acum încearcă să transpună economia într-o stare specifică perioadelor de război.

”Sunt riscuri din ce în ce mai mari în materie de costuri pentru China din cauza parteneriatului cu Rusia. Chiar dacă parteneriatul Chinei cu Rusia s-a intensificat, China este conștientă că bilanțul combinat al schimburilor comerciale cu SUA și Uniunea Europeană a fost de aproape șapte ori mai mare decât cel cu Rusia în 2023. În plus, China are interesul declarat de a fi un actor responsabil pe scena mondială. Prin urmare, are puțin de câștigat și mult de pierdut de pe urma intensificării războiului de către Rusia, care a condus la creșterea prețurilor la energie și alimente în țările aflate în dezvoltare, afectând profund relațiile comerciale necesare în perioadele de probleme interne”, a precizat Daleep Singh.

Oficialul american a dat asigurări că Washingtonul nu are scopul blocării în totalitate a schimburilor comerciale dintre Beijing și Moscova, însă a subliniat că Statele Unite și partenerii din Grupul G7 își vor proteja interesele de securitate.

”Pentru a fi clar, noi nu vrem să perturbăm toate relațiile comerciale dintre Rusia și China, dar noi și partenerii noștri suntem pregătiți să folosim sancțiunile și măsurile de control al exporturilor pentru a împiedica transferul produselor și tehnologiilor care ne amenință securitatea colectivă”, a atras atenția Daleep Singh.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bloomberg: Uniunea Europeană se apropie de un acord care ar facilita avansarea uniunii BANCARE