Din păcate, scrie jurnalistul de la Slate, articolul lui Rattner nu face altceva decât să „reîncălzească” o idee preconcepută, potrivit căreia tinerii ar câștiga mai puțin decât obțineau generațiile anterioare la vârsta lor.
„Americanii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani câștigă mai puțin astăzi (ajustat la inflație), față de cât obținea același grup de vârstă în trecut”, subliniază Rattner. „Un tânăr câștigă 33.883 dolari pe an, cel mai scăzut venit (ajustat la inflație) din 1980 până în prezent”.
Jordan Weissmann scrie că, într-adevăr, bărbații câștigă mai puțin, dar femeile mai mult. Dacă tragem linie, veniturile adulților tinerei sunt la același nivel cu cele ale generațiilor anterioare. Cu alte cuvinte, nu discutăm despre declin, ci despre stagnare.
În timp ce bărbații tineri din SUA câștigă cu 18,5% mai puțin decât generația din 1980, ajustat la inflație, femeile câștigă cu 40,5% mai mult. Pentru ambele sexe, media se situează la nivelul celei din 1996. În privința gospodăriile formate din tineri – cupluri tinere care trăiesc împreună sau sunt căsătorite – veniturile lor se află la nivelul celor din 1995, scrie Weissmann, într-un material preluat de Business Insider.
Un fenomen similar se înregistrează și dacă se analizează salariile în funcție de educație. Pentru tinerii absolvenți de liceu sau universitate, care intră pe piața muncii, salariile pe oră sunt la nivelul celor din 1998.
Cu siguranță că stagnarea nu reprezintă un motiv de bucurie, mai ales când prețurile chiriilor și educației au crescut. Din cauza datoriilor determinate de studii, chiar și tinerii din clasa de mijloc americană au venituri mai mici decât în 1989. În ciuda situației dificile, scrie Weissmann, imaginea tinerilor de pe piața muncii nu este atât de sumbră precum o descrie Rattner.