Cât de eficientă ar fi o a treia doză de vaccin Pfizer împotriva variantei Delta. Compania producătoare a făcut anunțul

Publicat: 30 07. 2021, 08:59
Actualizat: 30 07. 2021, 09:08
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock

Compania farmaceutică americană Pfizer a anunţat că o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 poate „impulsiona puternic“ protecţia împotriva variantei Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, comparativ cu schema de vaccinare cu două doze.

Astfel, o a treia doză de vaccin Pfizer produce de 5 ori mai mulţi anticorpi împotriva variantei Delta la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi de peste 11 ori mai mulţi anticorpi la persoanele din grupa de vârstă 65-85 de ani, comparativ cu nivelul anticorpilor creaţi după a doua doză, anunţă compania farmaceutică americană Pfizer, citată de Adevărul.

Experţii estimează că această a treia doză de consolidare ar putea multiplica cu 100 neutralizarea variantei Delta, faţă de schema alcătuită din două doze.

A treia doză de vaccin, la 6-12 luni distanţă faţă de a doua

„Este nevoie de o a treia doză de consolidare într-un interval cuprins între 6 şi 12 luni după vaccinarea completă pentru a menţine nivelurile ridicate de protecţie” împotriva COVID-19, în condiţiile în care Delta este varianta coronavirusului „cea mai transmisibilă” observată până în prezent”, spun reprezentanţii Pfizer.

Studiul mai arată că doza de consolidare administrată la cel puţin o jumătate de an după a doua doză de vaccin este bine tolerată şi generează niveluri înalte de anticorpi împotriva coronavirusului original şi a variantei Beta.

Pfizer a anunţat, la începutul acestei luni, că intenţionează să solicite Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) autorizarea administrării celei de-a treia doze din vaccinul anti-COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu compania farmaceutică germană BioNTech.

Israel, prima țară din lume care a aprobat a treia doză de vaccin împotriva COVID

Ministerul Sănătății din Israel declară că o echipă de experți a aprobat a treia doză de vaccin Pfizer COVID-19 pentru populația în vârstă, devenind prima țară din lume care a făcut acest lucru.

Ministerul Sănătății a declarat joi, 29 iulie, că o echipă de experți a votat în favoarea administrării rapelului, deși experții au fost împărțiți în privința vârstei de la care ar trebui să înceapă vaccinarea, la 60 sau 70 de ani.

Ungaria, primul stat membru UE care a autorizat a treia doză de vaccin anti-Covid

Ungaria este prima țară europeană care permite inocularea celei de-a treia doze de vaccin, începând cu 1 august. Guvernul recomandă ca a treia doză să fie administrată la cel puțin patru luni de la a doua, iar medicii pot alege dacă să le ofere pacienților un vaccin diferit de cel primit anterior.

În prezent, Ungaria se numără printre cele mai sigure țări, a declarat István György, secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului.

Aproximativ 55% din populația adultă a primit ambele doze de vaccin și doar 18% dintre vârstnici rămân nevaccinați, potrivit presei din Ungaria.

CITEȘTE ȘI: