Prima pagină » Știri externe » Cât de real este riscul unei epidemii de Ebola în Europa

Cât de real este riscul unei epidemii de Ebola în Europa

Cât de real este riscul unei epidemii de Ebola în Europa
Comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg a apreciat, vineri, că este "extrem de scăzut" riscul ca epidemia de febră hemoragică Ebola să se extindă în Europa, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a decretat stare de "urgență de sănătate publică la nivel mondial", relatează AFP.

„Doresc să-i asigur pe cetățeni că riscul de răspândire a Ebola pe teritoriile europene este extrem de scăzut. Acesta, în primul rând pentru că puține dintre persoanele care se deplasează în Europa sunt susceptibile de a fi infectate și, în al doilea rând, pentru că virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave”, a declarat comisarul Tonio Borg, într-un comunicat.

„UE urmărește de câteva luni situația din Africa de Vest și, în cazul puțin probabil ca virusul să afecteze Europa, suntem pregătiți să facem față” situației, a asigurat comisarul european pentru Sănătate.

Un spaniol contaminat cu Ebola în Liberia a fost repatriat joi în Spania pentru tratament. „Gândurile mele se îndreaptă spre victime și familiile lor”, a mai afirmat comisarul Borg, salutând „eforturile comunităților afectate de epidemie” și ale „miilor de persoane implicate în lupta” împotriva virsului, care a provocat deceseul a aproape 1.000 de persoane de la începutul anului.

Declarația oficialului european intervine în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri că epidemia de febră hemoragică Ebola reprezintă o „urgență de sănătate publică la nivel mondial”.

Pe fondul agravării situației, este necesar „un răspuns internațional coordonat” pentru oprirea și regresul extinderii Ebola la nivel internațional”, a afirmat directoarea generală a OMS, doctorul Margaret Chang. Epidemia de Ebola este „cea mai importantă și cea mai gravă” din ultimele patru decenii, a adăugat ea.

Comisia Europeană contribuie la pregătirea și coordonarea administrării riscurilor cu statele membre și cu susținerea Centrului european pentru prevenirea și controlarea maladiilor, precum și cu OMS.