Cât mai poate rezista Grecia fără sprijin financiar extern
Analiști ai Bloomberg Intelligence au ajuns la concluzia că băncile din Grecia dețin suficiente garanții pentru a primi în continuare fonduri de urgență din partea Băncii Centrale Europene (BCE) timp de opt săptămâni, cu condiția ca membrii instituției să nu înăsprească termenii finanțării.
Totodată, veniturile fiscale vor permite Guvernului să reziste o perioadă similară, dar o rată de 3,5 miliarde de euro datorată BCE, scadentă pe 20 iulie, ar putea fi capătul drumului, afirmă analiștii Jamie Murray și David Powell.
„Este o sumă uriașă. Ar putea să se târască pe parcursul lui iunie, dar iulie pare o lună foarte dificilă”, a spus Powell.
Nimeni în afara autorităților de la Atena nu știe exact câți bani mai are guvernul, dar eforturile tot mai mari pentru respectarea plăților sugerează că nu prea mulți.
Oficialii europeni pun sub semnul întrebării asigurările liderilor eleni că acordul de ajutor este iminent, așa că soarta țării, în următoarele zile și săptămâni, va depinde în mare măsură de veniturile guvernului.
În lunile martie și aprilie, veniturile fiscale au crescut față de intervalul similar din 2014, sporind șansele ca Grecia să poată plăti FMI 1,5 miliarde de euro, în iunie, potrivit Bloomberg Intelligence.
Trezoreria va încasa totodată circa 3,8 miliarde de euro, din impozitele pe venituri plătite de greci în iulie.
Un oficial european a avertizat însă că dacă BCE va evalua în scădere garanțiile oferite de băncile elene în schimbul fondurilor, atunci sistemul bancar va mai beneficia de finanțare doar patru săptămâni.
Între timp, liderii eleni continuă să își exprime optimismul că acordul cu creditorii internaționali este foarte aproape. Ministrul de Finanțe Yanis Varoufakis a spus luni seara, la postul elen Star TV Channel, că acordul poate avea loc într-o săptămână. Tot luni, premierul Alexis Tsipras a afirmat în fața industriașilor greci că discuțiile sunt aproape de finalizare.