Cât timp va avea la dispoziție Marea Britanie pentru a-și negocia relația cu UE
Cu ocazia prezentării planului de negociere pe tema Brexit, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a explicat că discuțiile pentru configurarea viitoarelor relații comerciale vor începe abia după ce vor fi constatate „progrese suficiente” în soluționarea problemelor bugetare și vamale generate de ieșirea Marii Britanii din UE.
Conform unor surse europene, negocierile substanțiale cu Marea Britanie vor începe abia pe 22 mai, iar Tusk a semnalat că prima sesiune de negocieri va dura până „în toamnă”.
Dat fiind că cele două părți pot negocia teoretic doar până pe 28 martie 2019 și că acordul va trebui ratificat și de parlamente, negocierile efective vor dura doar 18 luni, iar discuțiile privind viitoarea relație bilaterală vor dura mai puțin de un an.
Premierul Theresa May a insistat că vrea negocierea în paralel a condițiilor desprinderii Marii Britanii din UE și ale viitoarei relații bilaterale. Însă lideri ai Uniunii Europene au transmis că inițial vor fi stabilite condițiile în care Marea Britanie se va desprinde de Blocul comunitar, după care vor urma negocierile pe tema viitoarei relații bilaterale.
Potrivit unor surse europene, Londra va trebui să accepte achitarea unor obligații financiare restante estimate la aproape 60 de miliarde de euro. Un plan de negociere obținut de ziarul olandez De Volkskrant și preluat de publicația britanică The Independent arată că, în cazul în care Marea Britanie va refuza achitarea obligațiilor aferente apartenenței la Uniunea Europeană timp de 43 de ani, dosarul va fi deferit Curții Internaționale de Justiție (CIJ).