Prima pagină » Știri externe » Cât va costa noul sediu Apple. „Cred că studenții la arhitectură vor veni să o vadă”, spunea Steve Jobs

Cât va costa noul sediu Apple. „Cred că studenții la arhitectură vor veni să o vadă”, spunea Steve Jobs

Cât va costa noul sediu Apple.
Bugetul alocat de Apple pentru construcția noului sediu proiectat de companie, clădirea în formă de inel comparată de Steve Jobs cu o navă spațială, a crescut la 5 miliarde de dolari, de la mai puțin de 3 miliarde de dolari în 2011, potrivit unor surse apropiate proiectului, citate de Bloomberg.

Bugetul alocat de Apple pentru construcția noului sediu proiectat de companie, clădirea în formă de inel comparată de Steve Jobs cu o navă spațială, a crescut la 5 miliarde de dolari, de la mai puțin de 3 miliarde de dolari în 2011, potrivit unor surse apropiate proiectului, citate de Bloomberg.

Steve Jobs a prezentat proiectul în iunie 2011, cu 4 luni înainte să moară, consiliului local din Cupertino, California, unde este situat și actualul sediu al Apple.

Campusul, o clădire cu 4 etaje, în formă de inel, înconjurat de 6.000 de copaci, ar trebui să fie suficient de încăpător pentru 12.000 de angajați, cu toate facilitățile necesare.

„Seamănă puțin cu o navă spațială. Avem șansa să construim cea mai bună clădire de birouri din lume. Cred că studenții la arhitectură vor veni să o vadă”, spunea Jobs la întâlnirea cu consiliul local.

Cu o suprafață de peste 260.000 metri pătrați, o treime din cea a Pentagonului (620.000 metri pătrați) sau mai mult de două treimi din aria Casei Poporului (330.000 metri pătrați), noul sediu al Apple ar urma să fie înconjurat, potrivit proiectului, de 71 de hectare de parcuri, cu copaci în zone întinse unde în prezent sunt situate parcări astfaltate. Drumurile de acces și parcările ar urma să fie exclusiv subterane.

Campusul va avea numeroase cantine, cea mai mare urmând să aibă o capacitate de 3.000 de persoane.

Jobs a subliniat, la prezentarea proiectului, zidurile exterioare din sticlă curbată. Pentru construcție, Apple ar trebui să importe din Germania panouri din sticlă curbată cu înălțimea de peste 12 metri.

„Nu există vreo bucată de sticlă dreaptă în întreaga clădire. După cum știți, dacă vrei să construiești ceva, nu aceasta este cea mai ieftină metodă”, a afirmat fostul lider al Apple la momentul respectiv.

Din 2011, când a fost prezentat inițial proiectul Campus, bugetul alocat de Apple a crescut la aproape 5 miliarde de dolari, de la mai puțin de 3 miliarde de dolari, au afirmat surse apropiate situației.

Astfe, sediul Apple va costa mai mult decât noul complex World Trade Center din New York, investiție de 3,9 miliarde de dolari. Costul pe metru pătrat ar fi de 4.800 de dolari, de trei ori mai mult decât în cazul majorității clădirilor-turn de birouri realizate în Statele Unite.

Jobs spera ca lucrările să înceapă în 2012, cu inaugurarea în 2015. O sursă apropiată proiectului susține că Apple va începe în luna iunie să demoleze cele 26 de clădiri aflate în prezent în zona respectivă.

Contactați de Bloomberg, reprezentanții Apple au refuzat să comenteze informațiile.

Directorul general al companiei, Tim Cook, a declarat în februarie că data inaugurării a fost amânată până în 2016.

Surse apropiate situației susțin că Apple a amânat proiectul pentru a reduce costul investiției cu 1 miliard de dolari înainte de începerea lucrărilor. Astfel de proiecte mari depășesc de multe ori bugetul alocat, însă Apple are rezerve cash de 137 miliarde de dolari.

Demolările și excavarea terenului înainte de începerea efectivă a lucrărilor va dura 6 luni, necesitând un convoi continuu de camioane.

Arhitectul șef al proiectului este firma Foster & Partners, iar constructorul este un consorțiu între DPR Construction și Skanska USA Building. Apple încă nu a încheiat contractele cu multitudinea de firme mai mici implicate într-un astfel de proiect și așteaptă oferte până în luna mai.

Autor

Citește și