Catalonia a stabilit organizarea unui nou refendum pentru independență. Madridul acuză că decizia este ilegală
În replică, Guvernul Spaniei a anunțat că acest vot este ilegal și nu trebuie să aibă loc. În luna aprilie, Curtea Constituțională din Spania a blocat planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanța un referendum pentru independență în septembrie.
„Întrebarea va fi: ‘Doriți ca regiunea Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?'”, a declarat Carles Puigdemont, șeful executivului Cataloniei.
Puigdemont a mai spus că încercările de a conveni cu guvernul de la Madrid asupra unei date și a structurii întrebării pentru referendum au eșuat, prin urmare nu a avut altă soluție decât să acționeze în mod unilateral.
Acum o lună, Guvernul Spaniei l-a invitat pe șeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, să prezinte propunerea privind referendumul de independență regională în fața Parlamentului spaniol, întrucât problema afectează toată Spania și necesită schimbarea Constituției țării.
Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la vot.
Guvernul Spaniei ar putea decide să trimită forțe de poliție în regiune sau să suspende autoritatea guvernului regional de a conduce, potrivit unor surse din Parlamentul spaniol. Totuși, aceste măsuri sunt considerate de ultimă instanță, iar mulți analiști consideră că acest conflict va culmina cu alegeri regionale în Catalonia.
Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din Produsul intern brut (PIB) la economia Spaniei.
Carles Puigdemont s-a angajat să conducă regiunea Catalonia spre independență până în 2017 cel târziu, așa cum și-au exprimat dorința 47,8% dintre catalani în alegerile parlamentare regionale din 2016.