Prima pagină » Știri externe » Câte bombe nucleare există în lume. Una dintre cele mai puternice ar putea ucide la impactul cu solul 7,6 milioane de oameni

Câte bombe nucleare există în lume. Una dintre cele mai puternice ar putea ucide la impactul cu solul 7,6 milioane de oameni

Câte bombe nucleare există în lume. Una dintre cele mai puternice ar putea ucide la impactul cu solul 7,6 milioane de oameni
Tensiunile generate de armele nucleare au ajuns la un nivel și mai mare după ce Coreea de Nord a reușit să testeze cu succes o bombă cu hidrogen. Această reușită întărește temerile referitoare la capabilitățile nucleare ale nord-coreenilor, făcându-i pe oficialii americani să recurgă, la rândul lor, la amenințări.

În timp ce regimul de la Phenian crește frecvența cu care desfășoară teste nucleare, secretarul pe probleme de apărare al lui Donald Trump, Jim „Mad Dog” Mattis, a avertizat Coreea de Nord cu privire la un răspuns militar masiv în cazul în care aceasta din urmă va folosi arme nucleare. 

În restul lumii, retorica se concentrează asupra expansiunii arsenalului nuclear la nivel mondial. În luna decembrie, președintele rus, Vladimir Putin, le-a transmis oficialilor din domeniul Apărării că întărirea capabilităților nucleare ar trebui să fie un obiectiv cheie al anului 2017. În acel moment, Donald Trump a scris și el pe Twitter că va lucra în aceeași direcție. 

Aceste declarații au condus la apariția preocupărilor legate de capacitatea nucleară a lumii și de imprevizibilitatea celor responsabili cu focoasele. 

Statele înarmate din punct de vedere nuclear dețin în jur de 15.000 de focoase, majoritatea aparținând Statelor Unite ale Americii și Rusiei, potrivit The Telegraph. 

Se estimează că sub 10.000 dintre acestea se află în serviciul militar. 

Câte state ale lumii au arme nucleare?

Există cinci state ale lumii care au arme nucleare, acestea fiind China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite. Acestea sunt țările recunoscute oficial ca fiind deținătoare ale unor astfel de arsenale, făcând parte din Tratatul de Neproliferare Nucleară.

Acest tratat recunoaște și legitimizează arsenalul lor, însă aceste state se angajează să nu construiască altele sau să le păstreze pe cele existente pentru totdeauna. De fapt, aceste țări au promis să le elimine. 

Există, bineînțeles, alte patru state care dețin arme nucleare, dar care nu au semnat tratatul. Este vorba despre Pakistan, India, Israel și, bineînțeles, Coreea de Nord. În total, acestea posedă în jur de 340 de astfel de arme. 

Rusia și SUA dețin împreuna 88% din arsenalul nuclear al lumii, dacă ne referim la bombele nucleare care pot fi folosite, ajungând la 93% din totalul global când sunt luate în considerare și bombele retrase. 

Cât de periculoase pot fi aceste arme nucleare?

Rezerva mondială actuală de 14.900 de arme nucleare are suficientă putere pentru a ucide milioane de oameni și distruge zeci de orașe. 

Potrivit cercetărilor The Telegraph, se estimează că arsenalele Statelor Unite și ale Rusiei combinate au o putere de 6.600 megatone. Aceasta reprezintă o zecime din energia solară primită de Pământ în fiecare minut. 

Potrivit site-ului „NukeMap”, cea mai mare bombă din arsenalul SUA ar ucide 1,4 milioane de oameni în primele 24 de ore, alte 3,7 milioane ar fi răniți, iar raza de radiație s-ar putea întinde pe o distanță de 13 km. 

În ceea ce privește „Tsar Bomba”, cea mai mare bombă testată vreodată de ruși pe vremea URSS-ului, dacă aceasta ar lovi New York-ul, se estimează că ar ucide 7,6 milioane de oameni și ar răni alte 4,2 milioane. Impactul radiațiilor nucleare ar putea cuprinde o zonă de 7.880 de kilometri la o viteză a vântului de 15 metri pe oră. 

Citește și