Câți bani cere Obama pentru a susține opoziția din Siria
„Aceste fonduri îi vor ajuta pe sirieni să se apere, să stabilizeze zonele aflate sub controlul opoziției, să faciliteze furnizarea serviciilor esențiale, să contracareze amenințările teroriste și să faciliteze condițiile unei reglementări negociate”, a pledat Președinția americană, exprimându-și, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu influența extremiștilor sunniți din cadrul grupării Statul Islamic în Irak și Levant (SIIL) în Siria și în Irak.
În mod oficial, sprijinul Statelor Unite acordat rebelilor sirieni a fost diminuat de la declanșarea conflictului, în martie 2011, la un ajutor neletal în valoare totală de 287 de milioane de dolari, chiar dacă CIA participă în cadrul unui program secret la formarea militară a rebelilor moderați în Iordania.
Cele 500 de milioane de dolari ceruți de Obama se înscriu într-un pachet care prevede un buget de 1,5 miliarde de dolari pentru o „Inițiativă de stabiliare regională”, în scopul susținerii opoziției și vecinilor Siriei -Iordania, Liban, Turcia ți Irak, pentru a face față consecințelor pe care le are războiul civil din Siria pe teritoriul lor.
Insurgenții sunniți din cadrul SIIL sau Armata Isalamică în Irak și Levant prevalează asupra rebelilor moderați din Siria în lupta împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad și au lansat pe 9 iunie o ofensivă-fulger în Irak, ocupând Mosulul, al doilea după mărime oraș din țară, și mai multe localități din nordul și vestul statului.
Această ofensivă a insurgenților sunniți provoacă îngrijorări la Washington, care se teme de o destabilizare în întreaga regiune.
Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro