Iranul pierde vânzări de petrol de 133 milioane de dolari pe zi din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații lor, iar prețurile petrolului nu au crescut în consecință, președintele Barack Obama reușind astfel să marcheze o victorie importantă într-un an electoral, transmite Bloomberg.
Iranul, cel de-al treilea producător din cadrul OPEC, exportă cu 1,2 milioane barili pe zi mai puțin petrol, reprezentând 52% din livrările zilnice, în urma sancțiunilor care interzic, de la 1 iulie, cumpărarea, transportarea, finanțarea și asigurarea petrolului iranian, potrivit datelor Bloomberg.
Astfel, țara ar pierde într-un an venituri de 48 miliarde de dolari, echivalentul a 10% din PIB.
Amenințările Iranului din luna martie, de a întrerupe transporturile de țiței prin Golful Persic, au determinat creșterea prețurilor petrolului la maximul ultimilor trei ani. Creșterea producției din Arabia Saudită și Statele Unite și încetinirea economiei mondiale au răsturnat însă creșterile, iar cotația barilului de petrol este în scădere cu 1,3% pe ansamblul acestui an.
Administrația Obama poate evita astfel noi creșteri are prețurilor carburanților înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, în timp ce Iranul se luptă cu deprecierea monedei naționale și creșterea șomajului.
„A fost un succes. Existau temeri că sancțiunile ar putea da greș, cauzând o creștere puternică a prețului petrolului. În final, SUA și europenii au câștigat, deoarece exporturile Iranului au scăzut, iar prețurile merg de asemenea în jos”, comentează pentru Bloomberg Mike Wittner, șeful departamentului de cercetare a pieței petroliere americane din cadrul Societe Generale.
Prețul petrolului Brent a scăzut cu 4,2% din ianuarie, la 105,97 dolari pe baril. Uniunea Europeană a aprobat pe 23 ianuarie o interdicție pe cumpărarea și asigurarea petrolului iranian. Importatorii din SUA plătesc în medie cu 4,6% mai puțin decât acum 12 luni, datorită celei mai mari producții interne din ultimii 13 ani, care reduce necesarul de import.
Prețul mediu celui mai popular sortiment de benzină din Statele Unite a scăzut cu 11% de la maximul acestui an, atins pe 4 aprilie, de la 3,936 dolari pe galon la 3,488 dolari pe galon (3,78 litri).
Media estimărilor analiștilor contactați de Bloomberg arată că Iranul exportă acum 1,1 milioane barili pe zi, față de 2,3 milioane barili pe zi în 2011. Vânzările pierdute sunt estimate la 133 milioane dolari pe zi, în baza prețului mediu al petrolului iranian înregistrat în acest an pe piețele asiatice.
Producția de petrol a Iranului a scăzut cu 9,5% în iulie, la 2,86 milioane barili pe zi, cel mai redus nivel din februarie 1990, potrivit datelor Bloomberg. Iranul a căzut pe locul al treilea în ierarhia OPEC, devansat de Irak, după ce a ocupat poziția a doua timp de aproape 12 ani, plasându-se în urma Arabiei Saudite.
Moneda națională, rialul, a pierdut o treime din valoare față de dolar din noiembrie, provocând o explozie a prețurilor cărnii, orezului și pâinii. Inflația anualizată a accelerat în iunie la 22,4%, iar șomajul a ajuns la 13,5% în martie, față de 11,9% la finele anului 2010.
Creșterea economică va încetini în acest an la 0,4%, de la 2% în 2011, potrivit estimărilor FMI.