În legătură cu criza refugiaților cu care se confruntă Europa, președintele american Barack Obama a ordonat săptămâna trecută primirea în SUA a cel puțin 10.000 de refugiați sirieni la sfârșitul anului bugetar 2016 (care se încheie pe 30 septembrie). La sfârșitul lunii septembrie 2015, nu vor fi decât 1.800 de refugiați sirieni care trebuiau primiți pe teritoriul SUA încă din 2011.
Aceste cifre sunt considerate derizorii, ținând cont de faptul că sunt peste patru milioane de refugiați sirieni în lume, în principal în tabere instalate în Turcia, Liban, Iordania și în Irak, și avânt în vedere tradiția istorică de a primi refugiați în America.
”Aceasta este pe cale să se transforme rapid într-o chestiune de moștenire pentru Administrația Obama”, a estimat vicepreședintele filialei Oxfam în SUA, Paul O’Brien, într-o conferință de presă la Washington, alături de reprezentanți ai unor asociații internaționale precum Save the Children și Mercy Corps.
În opinia organizațiilor neguvernamentale, SUA ar putea primi cel puțin 100.000 de refugiați sirieni. Ele au reamintit faptul că, în anii 1970, SUA și-au deschis porțile pentru peste 300.000 de persoane care s-au refugiat din cauza războiului din Vietnam și că Washingtonul primește în fiecare an cel puțin 70.000 de refugiați de toate naționalitățile.
Potrivit Reuters, șeful Departamentului de Securitate Internă al SUA, Jeh Johnson, a afirmat marți că instituția sa lucrează la un plan pentru primirea a cel puțin 10.000 de refugiați sirieni în cursul anului viitor, ținând cont de existența unor constrângeri bugetare, scrie Agerpres.