Cauza OFICIALĂ a prăbușirii elicopterului în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi

Publicat: 02 09. 2024, 11:54
Actualizat: 02 09. 2024, 12:17

Consiliul Suprem al Statului Major al Forțelor Armate iraniene au finalizat raportul de analiză cu privire la cauzele tragicului accident din luna mai, în urma căruia elicopterul ce-l avea la bord pe președintele Ebrahim Raisi s-a prăbușit. 

Potrivit raportului oficial al autorităților iraniene, accidentul în care a murit șeful de stat iranian, Ebrahim Raisi, precum și alți șapte oficiali, a fost cauzat de condițiile atmosferice și climatologice dificile.

În documentul întocmit de Consiliul Suprem al Statului Major al Forțelor Armate este menționat că principala cauză a tragediei au fost condițiile climatologice specifice regiunii respective, mai ales primăvara. Raportul menționează apariția unei cețe dense, care s-a ridicat până la altitudinea de zbor a elicopterului, chiar înainte de coliziunea cu muntele, notează CBS.

Aceeași sursă precizează că nu există semne care să indice că aeronava a fost sabotată.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit în accidentul de elicopter, alături de alți șapte oficiali, printre care se aflau și ministrul Afacerilor Externe Hossein Amirabdollahian, 60 de ani, sau guvernatorul provinciei de Est a Azerbaidjanului.

La scurt după ce a fost anunțată vestea prăbușirii elicopterului, autoritățile din Turcia au arătat imagini dintr-o dronă, în care se putea vedea o dâră de fum, despre care s-a presupus că venea de la locul accidentului.

Ebrahim Raisi era privit ca un protejat al liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analiști credeau că l-ar putea înlocui pe liderul suprem atunci când acesta va deceda.

CITEȘTE ȘI:

Israel, atac preventiv în Liban, după moartea lui Fuad Shukr. A fost declarată situație de urgență pentru 48 de ore pe teritoriul israelian

Noul ministru de externe al Iranului, Abbas Araghchi, face apel la dialog cu Uniunea Europeană, după convorbiri cu Josep Borrell

FBI investighează posibilele ATACURI cibernetice orchestrate de Iran în care s-ar fi furat „documente sensibile” din campania lui Trump