Curtea Supremă a SUA a suspendat execuţia programată a unui bărbat condamnat la moarte pentru uciderea unei octogenare în 1998 în Texas, în sudul Statelor Unite.
Verdictul judecătorilor a venit cu doar 20 de minute înainte ca Ruben Gutierrez, de 47 de ani, să fie executat.
Gutierrez a fost condamnat la moarte în 1999 pentru uciderea administratoarei unui parc de rulote, Escolastica Harrison, de 85 de ani, pe care venise să o jefuiască împreună cu doi complici.
Execuția lui a fost deja suspendată de mai multe ori în ultimii ani, inclusiv în 2020, de către Curtea Supremă.
El susţine că este nevinovat și de peste 10 ani cere să fie analizate probele de ADN recoltate la locul crimei, care l-ar putea disculpa. Ruben Gutierrez asigură că nu a intrat în rulotă, spre deosebire de complicii săi, şi că nu ştia intenţia lor de a ucide victima, care a fost bătută şi tăiată cu cuţitul.
Ultimul recurs al condamnatului în faţa justiţiei din Texas fiind respins, avocaţii săi au făcut apel la Curtea Supremă a Statelor Unite.
Curtea, printr-o decizie semnată de judecătorul Samuel Alito, i-a acordat marţi, 16 iulie, o nouă suspendare, în timp ce stabileşte dacă va accepta recursul său, care ar urma să dureze câteva luni.
Dacă în final va decide să nu îl accepte, suspendarea va fi ridicată automat, iar execuţia va putea fi programată din nou, a subliniat aceasta.
„Sperăm, acum că a intervenit Curtea pentru a opri această execuţie, că în sfârşit vom putea efectua testele ADN pentru a demonstra că Gutierrez nu trebuie executat, nici acum, nici în viitor”, a reacţionat într-un comunicat avocatul său, Shawn Nolan.
Cei trei acuzaţi au fost inculpaţi pentru că au plănuit să o jefuiască pe octogenara care, neavând încredere în bănci, a păstrat acasă aproximativ 600.000 de dolari, potrivit documentelor instanţei.
Fiecare a dat vina pentru crimă pe ceilalţi doi.
Dintre cei doi complici ai lui Ruben Gutierrez, unul a pledat vinovat şi execută o pedeapsă pe viaţă, iar celălalt, eliberat pe cauţiune, a fugit și este de negăsit.
Avocaţii săi subliniază că nu există dovezi materiale ale prezenţei sale la locul crimei şi ca a trecut la mărturisiri doar atunci când poliţia l-a ameninţat că îi va aresta soţia şi îi va plasa copiii în custodie.
În 2023, în Statele Unite au fost realizate în total 24 de execuţii, toate prin injecţie letală.
Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 de state americane din 50. Alte şase (Arizona, California, Ohio, Oregon, Pennsylvania şi Tennessee) respectă un moratoriu asupra execuţiilor prin decizie a guvernatorului.