Prima pagină » Știri externe » CAZUL GEORGE FLOYD. America schimbă legea la presiunea străzii. Ce este Justice in Policing Act

CAZUL GEORGE FLOYD. America schimbă legea la presiunea străzii. Ce este Justice in Policing Act

CAZUL GEORGE FLOYD. America schimbă legea la presiunea străzii. Ce este Justice in Policing Act

Justice in Policing Act este compromisul făcut de politicieni la presiunea exercitată de protestatarii din America. Reprezentanţii Partidului Democrat din Congresul SUA au anunţat că pregătesc un proiect legislativ pentru o reformă amplă a Poliţiei, care urmărește să reducă violența ofițerilor și să amelioreze responsabilitatea lor.

În timp ce mii de oameni s-au adunat la catafalcul lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis de poliţiştii din Minneapolis, la Washington s-au pus bazele unui proiect de lege intitulat Justice in Policing Act.

Bază de date pentru urmărirea abaterilor disciplinare ale poliţiştilor

Legea justiţiei în activitatea de poliţie ar interzice strangularea în scopul imobilizării şi unele mandate de percheziţie fără preaviz, ar impune utilizarea pe scară mai largă a camerelor video aflate asupra agenţilor şi ar înfiinţa o bază de date pentru urmărirea abaterilor disciplinare ale poliţiştilor.

De asemenea, arată Fox News, s-ar modifica „imunitatea calificată” de care beneficiază poliţiştii împotriva răspunderii personale pentru acţiunile în exerciţiul funcţiunii, ceea ce ar facilita urmărirea în justiţie a abuzurilor.

Karen Bass, membră democrată a Camerei Reprezentanţilor, a declarat: „Lumea asistă la naşterea unei noi mişcări în ţara noastră. O profesie care dă puterea de a ucide trebuie să fie o profesie pentru care este nevoie de agenţi foarte bine instruiţi, care răspund în faţa publicului”.

Înainte de conferinţa de presă, parlamentarii iniţiatori ai proiectului de lege au îngenunchiat în faţa Capitoliului SUA şi au ţinut un moment de reculegere cu durata de 8 minute şi 46 de secunde, timpul cât ofiţerul din Minneapolis şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui Floyd.

Pentru a putea fi adoptat de Senat, proiectul legislativ al democraților are nevoie de voturile republicanilor.

Donald Trump: „Nu se vor tăia fondurile polițiștilor”

Pe de altă parte, chiar dacă protestatarii cer tăierea fondurilor pentru polițiști, președintele Donald Trump a condamnat această solicitare la o întâlnire la Casa Albă cu oficiali din forţele de ordine. „Nu se vor tăia fonduri, nu se va desfiinţa Poliţia şi nu va exista nicio dezmembrare a Poliţiei”, a dat asigurări șeful statului.

În același timp, congresmanul republican Kevin McCarthy a scris pe Twitter: „Democraţii vor să vă taie fondurile, dar republicanii nu vă vor întoarce spatele niciodată”.

Polițistul Derek Chauvin, cauțiune de 1,25 milioane dolari

Pentru agentul de poliţie Derek Chauvin, care este acuzat de crimă în cazul George Floyd, instanţa de judecată a stabilit o cauţiune de 1,25 milioane de dolari. Fostul poliţist a acceptat să nu contacteze familia victimei, să nu se angajeze în funcţii de securitate sau aplicare a legii, să nu părăsească statul Minnesota şi să predea armele de foc.

În cazul celorlalți trei poliţişti implicaţi în dosar, care sunt acuzaţi de complicitate, cauţiunea este de un milion de dolari.

Protestele după moartea lui George Floyd s-au extins peste tot în Statele Unite ale Americii, iar manifestaţiile din acest weekend au fost de o amploare fără precedent.

Joe Biden s-a întâlnit cu familia lui George Floyd

Fostul vicepreşedinte Joe Biden, adversarul democrat al lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale, s-a întâlnit la Houston cu familia lui George Floyd, a anunţat avocatul Benjamin Crump.

El a afirmat pe Twitter că, timp de peste o oră, Biden „a ascultat, le-a auzit durerea şi le-a împărtăşit necazul”, iar compasiunea a însemnat „enorm” pentru familia îndoliată.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și