Prima pagină » Știri externe » CAZUL GEORGE FLOYD. Proteste violente în Minneapolis, după moartea bărbatului de culoare. Victima a lucrat în același club cu polițistul care i-a pus genunchiul pe gât / Fratele lui Floyd cere „pedeapsa capitală” pentru oamenii legii! UPDATE / VIDEO

CAZUL GEORGE FLOYD. Proteste violente în Minneapolis, după moartea bărbatului de culoare. Victima a lucrat în același club cu polițistul care i-a pus genunchiul pe gât / Fratele lui Floyd cere „pedeapsa capitală” pentru oamenii legii! UPDATE / VIDEO

America se revoltă în urma evenimentelor din Minneapolis. Un bărbat afro-american a murit în urma intervenției brutale a polițiștilor, iar comunitatea locală a declanșat revoluția.
Fratele lui George Floyd cere dreptate: „Pedeapsa capitală pentru polițiști!”
Fratele lui George Floyd, bărbatul care a murit după ce a fost arestat în mod brutal de polițiștii americani, cere dreptate. „Arestați-i pe acei polițiști, astfel încât eu și familia mea să avem o alinare”, a declarat Philonise Floyd, pentru CNN.
Philonise a declarat că americanii de culoare „s-au săturat să vadă același lucru în fiecare zi”, când vine vorba de tratamentul afroamericanilor în SUA.
„Povestea mea nu se va schimba niciodată. Oricine reacționează la durere. Negrii mor zilnic. Sunt obosiți, sătui să mai vadă asta în fiecare zi. Cu toții vor dreptate. Dreptate pentru oamenii de culoare”, a declarat Philonise Floyd. „Vreau dreptate și nu o să mă opresc până când acei polițiști nu vor fi condamnați la moarte”.
George Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în data de 25 mai, după ce a implorat un polițist să nu îl mai preseze cu genunchiul pe gât, deoarece „i-l zdrobește”. Bărbatul nu era înarmat și avea cătușe!
Totul s-a întâmplat în Minneapolis, care a devenit scena unor proteste de amploare, după moartea lui George Floyd, fapt ce ne aduce aminte de cazul lui Rodney King, din 1992, deși acest bărbat de culoare nu a decedat, ci doar a fost „călcat în picioare” de forțele de ordine, obținând ulterior daune considerabile. De asemenea, cazul amintește de uciderea adolescentului Trayvon Martin, de către „justițiarul de cartier” George Zimmerman, în urma unui incident bizar.
Moartea lui Floyd a stârnit numeroase controverse, deși Trump îndeamnă la calm. Philonise Floyd a spus că nu a dormit de patru zile, din cauza decesului fratelui său. „Acei polițiști sunt acasă și dorm. Nu, nu pot accepta. Trebuiau încarcerați în acea seară. Vreau dreptate. Arestați-i pe acești oameni ai legii”, a spus Philonise.
O secție de poliție din Minneapolis a fost incendiată de protestatari. Trump îi numește „golani”
Donald Trump i-a numit „golani” pe cei care protestează în Minneapolis, Minnesota, pentru a patra zi la rând, după moartea unui bărbat negru, neînarmat, aflat în custodia poliției. Protestatarii au incendiat o secție de poliție, transmite Sky News.
Primarul din Minneapolis: Nu vom tolera jafurile și distrugerile

Primarul din Minneapolis , Jacob Frey a criticat jafurile  și distrugerile din timpul protestelor violente.

„Ceea ce am văzut în ultimele câteva ore și câteva în ceea ce privește jafurile este inacceptabil”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă. „Comunitățile noastre nu pot așa ceva. Acestea sunt instituțiile comunitare de care avem nevoie. Acestea sunt băncile pe care oamenii se bazează pentru a obține bani. Magazinele alimentare pe care oamenii se bazează pentru a obține mâncare. Acestea sunt farmaciile pe care oamenii se bazează pentru a primi medicamente”, a spus primarul.

Peste 170 de companii au fost avariate sau jefuite în St. Paul

Peste 170 de companii din St. Paul, Minnesota, au fost avariate sau jefuite în timpul protestelor în cursul nopții în urma morții lui George Floyd, potrivit departamentului de poliție al orașului.

„De noaptea trecută ofițerii noștri continuă să lucreze umăr la umăr cu autoritățile locale, de stat, federale și cu pompierii pentru a proteja comunitatea. Peste 170 de întreprinderi au fost avariate sau jefuite și au avut loc zeci de incendii. Din fericire, nu există semne de răni grave”, a anunțat Poliția Sf. Paul.

George Floyd și polițistul care l-a sugrumat cu genunchiul au lucrat împreună ca bodyguarzi în același club!

Un fost proprietar de club din Minneapolis spune că atât George Floyd, cât și polițistul care l-a sugrumat cu genunchiul, au lucrat pentru ea, până la finele anului trecut.

Floyd și Derek Chauvin, polițistul care a fost concediat de poliția din Minneapolis după apariția clipului video în care stă cu genunchiul pe gâtul lui Floyd – agresiune care a dus, ulterior, la moartea bărbatului de culoare – au lucrat la clubul El Nuevo Rodeo, scrie Daily Mail.

„Chauvin a fost polițistul nostru off-duty, timp de 17 ani, cât am avut clubul deschis”, a declarat Maya Santamaria pentru KSTP-TV. „Aceștia au lucrat împreună în același timp, dar Chauvin își desfășura activitatea afară, în timp ce bodyguarzii erau în interior”.

Floyd s-a mutat în Minneapolis din Houston, undeva în 2014, potrivit Chicago Tribune. Acesta petrecuse cinci ani în închisoare pentru o spargere de locuință. Victima polițistului a mai lucrat ca bodyguard într-un restaurant apropiat, Conga Latin Bistro.

Avocatul lui Chauvin nu a putut fi contactat, pentru a oferi un punct de vedere. Santamaria nu este sigură că cei doi bărbați se cunoșteau înainte de incident. Mai mult, aceasta a spus că nu i-a recunoscut imediat pe cei doi protagoniști ai filmării incredibile, în care polițistul Chauvin presează cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, acesta din urmă decedând la spital!

Primarul orașului, apel la calm în lacrimi

Primarul din Minneapolis a făcut un apel la calm aproape plângând. 

„Cred în Minneapolis. Iubesc Minneapolis. Dacă noi credem în orașul nostru, trebuie să credem că putem fi mult mai buni decât am fost. Trebuie să înfruntăm neajunsurile atât cu umilință, cât și cu speranță. Trebuie să restabilim pacea pentru a putea face această muncă grea împreună”, a declarat Jacob Frey, primarul din Minneapolis.

Autoritățile le transmit oamenilor că au dreptul să fie supărați, dar nu au dreptul să se manifeste violent.

„Vreau să le reamintesc tuturor oamenilor care protestează în stradă că au tot dreptul să fie furioși și să-și exprime supărarea. Dar nu au dreptul să comită violențe și să facă rău comunităților pe care spun că le apără. Avem nevoie de pace și de calm pe străzile noastre și vă implor pentru acest calm”, a declarat la rândul ei Andrea Jenkins, consilier municipal.

Protestatarii au incendiat mașini și clădiri

Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis, după două nopți de proteste violente și jafuri. Protestatarii au incendiat mașini și clădiri.

Părți importante din orașul Minneapolis arată ca după război în urma protestelor violente și a ciocnirilor care au izbucnit după moartea unui bărbat afro-american în timp ce era arestat.
Trump, despre protestele din  Minneapolis: „ Dezonorează memoria lui George Floyd”

Președintele SUA, Donald Trump, a comentat pe Twitter protestele în curs de desfășurare din Minneapolis, avertizând că „atunci când pornesc jafurile, se pornesc și împușcăturile”.

Președintele l-a criticat pe primarul Minneapolis, Jacob Frey, spunând despre el că demonstrează că nu este un bun lider.

„Aceste manifestări dezonorează memoria lui George Floyd și nu voi lăsa să se întâmple asta. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz și i-am spus că militarii sunt cu el până la capăt. Orice dificultate  vom întâmpina vom face tot posibilul menținem controlul, dar, când jafurile încep, împușcăturile încep. Mulțumesc! „, a declarat Donald Trump.

https://www.facebook.com/fox9kmsp/videos/277908746670539/

Noi proteste violente în Minneapolis, în urma uciderii unui bărbat de culoare de către un poliţist

Protestatarii s-au confruntat cu poliţia pentru a doua zi consecutivă în oraşul american Minneapolis, într-o revărsare de furie în urma morţii unui bărbat de culoare, care a fost provocată de un ofiţer de poliţie.

Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre şi au pulverizat graffiti, iar mai multe magazine au fost jefuite.

Proteste au fost, de asemenea, la Chicago, Illinois, Los Angeles, California şi Memphis, Tennessee.

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a mobilizat joi trupele gărzii naţionale a statului, declarând situaţia o „urgenţă pe timp de pace”.

 

Primarul din Minneapolis, Jacob Frey, a cerut miercuri deschiderea unei anchte penale împotriva poliţistului care a fost filmat în timp ce l-a imobilizat pe bărbatul de culoare punându-i un picior în jurul gâtului până când acesta a murit. Patru poliţişti implicaţi în incident au fost deja concediaţi.

America se revoltă

Oamenii care protestează de două zile au parte și de sprijinul politicienilor, al vedetelor și superstarurilor din lumea sportului, cu toții cerând dreptate pentru George Floyd.

Mai multe vedete din NBA şi-au exprimat indignarea pentru modul în care polițiștii au intervenit asupra bărbatului de 46 de ani. Arestarea brutală a lui George Floyd, decedat chiar în mâinile polițiștilor, a declanșat revolta în Minneapolis.

 

Vedetele din NBA se revoltă. LeBron James și Steve Kerr cer dreptate pentru George Floyd!

Incidentul a provocat reacţii virulente în rândul jucătorilor din NBA. Superstaruri ca LeBron James, Steve Kerr sau Stephen Jackson au cerut dreptate pentru George Floyd.

LeBron James a publicat pe Instagram un montaj foto, opunând scena arestării lui Floyd unei fotografii a jucătorului de fotbal american Colin Kaepernick, punând un genunchi în pământ. Astfel, LeBron James protestează împotriva rasismului şi a violenţelor poliţieneşti. „Înţelegeţi acum? Sau încă nu e clar pentru voi?”, a scris vedeta baschetului nord-american.

La rândul său, Steve Kerr, antrenorul lui Golden State Warriors, şi-a exprimat revolta pe Twitter: „Este o crimă! Dezgustător! Sincer, ce nu e în regulă cu noi?”.

Stephen Jackson: „Floyd a fost fratele meu. Ne spuneam «Gemenii»”

Revolta a fost şi mai dureroasă pentru Stephen Jackson, fiindcă fostul jucător al lui Spurs şi Warriors fiind un prieten apropiat al lui George Floyd!

„Floyd a fost fratele meu. Ne spuneam «Gemenii». Fratele meu era acolo în Minnesota, îşi schimba viaţa, a plecat în Minnesota, conducea camioane. Se va face dreptate! Vor completa un cec gras pentru copiii tăi din partea poliţiei din Minnesota, poţi să contezi pe asta”, a afirmat Stephen Jackson.

Joe Biden și Kamal Harris, acuzații grave

Și lumea politicii este dezgustată de modul brutal în care au intervenit polițiștii.

Într-o societate marcată de rasism, după cum a numit-o ea, senatoarea afro-americană Kamala Harris, fost procuror, a evocat un „act de tortură” şi o „execuţie publică”.

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale, Joe Biden, fost vicepreşedinte al SUA, a remarcat că tragedia „nu a fost un incident izolat, ci face parte dintr-un ciclu sistematic al nedreptăţii care continuă să existe în această ţară”.

Biden a menţionat că moartea lui George Floyd aminteşte de un caz similar petrecut în 2014, la New York, când tot un bărbat de culoare, Eric Garner, a murit asfixiat în timpul arestării sale de către poliţişti albi care îl bănuiau că vinde ţigări de contrabandă.

Cazul Breonna Taylor: Tânăra de culoare, împușcată de opt ori în propria casă

Moartea unui bărbat afro-american a scos în stradă comunitatea de culoare din Minneapolis. Protestele violente au izbucnit după ce în mediul online au apărut filmări cu momentul în care George Floyd este încătușat și apoi moare în mâinile polițiștilor, în condiții rămase încă neelucidate.

Acesta nu este însă primul caz de brutalitate din istoria poliției din SUA. În luna martie, cazul Breonnei Taylor, o femeie de 26 de ani, ucisă de poliție în casa ei, a stârnit controverse peste Ocean.

Din cauza subiectelor legate de pandemie, moartea lui Breonna Taylor a fost mediatizată mai puțin, dar suficient încât să ridice numeroase semne de întrebare. Polițiștii sunt acuzați că au împușcat-o pe femeie în casa ei, prin fereastră.

Agresiunile cetățenilor albi asupra celor de culoare, fie că vorbim de polițiști sau oameni obișnuiți, reprezintă un subiect aprins în SUA. Un alt caz este cel al unui jogger de culoare, ucis de un tată și un fiu, în urma unei confruntări absurde.

America se confruntă cu o „epidemie” de cazuri în care polițiști aleg ca prima reacție uciderea agresorului din fața lor, mai ales dacă este vorba de o persoană de culoare. Avocații Breonnei și prietenul ei, Kenneth Walker, care era cu femeia în acea seară, au propria variantă. Walker ar fi crezut că se confruntă cu o spargere și a scos arma, după care a tras și a împușcat un polițist în picior.

Polițiștii au tras apoi 20 de focuri de armă, iar Taylor a fost lovită de opt gloanțe. Cine era însă Breonna Taylor? O tânără care ajuta comunitatea, prin faptele ei bune.

Cazul Zimmerman. Agentul de pază acuzat de atac rasist după ce a omorât un tânăr de culoare în SUA a fost achitat!

George Zimmerman, un agent de pază voluntar care a ucis un adolescent de culoare în 2012, în Florida, a fost achitat de acuzația de omor calificat cu caracter rasist, relatează AFP.

Procesul a stârnit dezbateri ample în Statele Unite, Zimmerman fiind acuzat de reprezentanți ai opiniei publice de atac cu caracter rasist, însă jurații s-au lăsat convinși că a fost un caz de legitimă apărare.

George Zimmerman, în vârstă de 29 de ani, l-a împușcat mortal pe Trayvon Martin, în vârstă de 17 ani, în februarie 2012, în timp ce acentul păzea o proprietate din statul Florida.

Liderii comunităților din Florida au lansat apeluri la calm după anunțarea verdictului, care a fost urmat de proteste spontane în San Francisco, Philadelphia, Chicago, Washington și Atlanta.

Familia lui Trayvon Martin, care nu a fost în sală la anunțarea verdictului de achitare, a reacționat pe rețele de socializare. „Chiar dacă inima îmi este frântă, credința îmi este neclintită și îl voi iubi mereu pe copilașul meu Tray”, a declarat tatăl lui Trayvon, Tracy Martin, pe Twitter.

Părinții adolescentului le-au mulțumit tuturor celor care i-au susținut în ultimul an.

Agresiunea asupra lui Rodney King. Incidentul care a alimentat proteste nemaivăzute în LA

3 martie 1991. Rodney King, un bărbat de culoare, se afla cu prietenii lui, într-un automobil Hyundai, în zona San Fernando Valley din LA. Cei trei petrecuseră noaptea uitându-se la un meci de baschet și consumaseră alcool la casa unui amic.

Ora 12.30 AM: Polițiștii Tim și Melanie Singer, soț și soție, angajați de Patrula Autostrăzii din California, au observat că mașina lui King rula cu viteză pe autostradă. L-au urmărit, dar King a refuzat să oprească. Ulterior, acesta a recunoscut că a încercat să fugă de polițiști deoarece o acuzație de conducere sub influența alcoolului ar fi cântărit greu în cazierul său, „condimentat” cu o condamnare pentru jaf.

King nu a dorit să oprească și în urmărirea lui s-au angajat numeroși polițiști și un elicopter. În cele din urmă, acesta a fost încolțit de mașinile poliției și a oprit. Polițistul Tim Singer i-a zis bărbatului să iasă din mașină. King și-a ridicat pantalonii, dar polițista Melanie Singer a crezut că vrea să scoată arma – ulterior, s-a demonstrat că era neînarmat. Polițista a scos pistolul și l-a îndreptat spre King, pe care l-a culcat la pământ. În imaginile care au devenit celebre, chiar caz de studiat la Academia de Poliție, se vede cum oamenii legii îl bat cu brutalitate pe King, deși acesta nu opune rezistență.

În urma procesului cu municipalitatea, King a obținut daune de 3,8 milioane de dolari, dar și 1,7 milioane de dolari pentru a-și plăti avocații. Bărbatul nu a fost judecat pentru că a consumat sub influența alcoolului și nici pentru că s-a opus arestării.

Rodney King a decedat în iunie 2012 și se presupune că leziunile provocate de polițiști au contribuit la starea sa de sănătate precară.

George Stinney, cazul prăfuit din arhivă. Executat pe scaunul electric în 1944

George Stinney avea doar 15 ani când a fost judecat într-un proces rasist, pentru uciderea a două fete albe, de 7 și 11 ani, în Alcolu, Carolina de sud. Adolescentul a fost executat pe scaunul electric în iunie 1944 și rămâne cel mai tânăr american condamnat la moarte și executat, din istorie!

Cazul Stinney a fost reexaminat în 2004 și condamnarea tânărului a fost anulată în 2014, la 70 de ani de când a fost executat brutal, pe scaunul electric, în urma unui proces nedrept.

Autor

Citește și