CAZUL GEORGE FLOYD. Protestele din America, „exportate” în lumea întreagă. Manifestații puternice la Paris, Londra și Amsterdam
Câteva zeci de protestatari purtând pancarte au îngenuncheat în tăcere luni, în faţa ambasadei americane la Paris, în semn de solidaritate cu soarta afro-americanului George Floyd, a cărui moarte în mâinile poliţiei a stârnit în SUA un val de revolte fără precedent în istoria recentă.
Cei mai mulţi protestatari erau îmbrăcaţi în negru şi purtau măşti de protecţie împotriva noului coronavirus, scrie The New York Times.
„George Floyd a fost o victimă a unei crime rasiste”
Manifestanţii ţineau pancarte pe care se putea citi: „Rasismul ne sufocă”, „Dreptate pentru Floyd” şi „Nu pot respira”, ultimele cuvinte rostite de Floyd în timp ce un poliţist îi apăsa pe gât cu genunchiul.
„George Floyd a fost o victimă a unei crime rasiste, un omor rasist în SUA de către un poliţist”, a declarat Dominique Sopo, liderul organizaţiei franceze anti-rasiste SOS Racisme, care a ajutat la organizarea protestului din Paris.
Într-o declaraţie, organizatorii au cerut o solidaritate largă în rândul acestor organizaţii anti-rasiste din Franţa pentru a denunţa o crimă care, „din păcate”, este ceva obişnuit în SUA.
„Totodată, solicităm cea mai mare fermitate în Franţa, inclusiv la nivel de stat, unde au fost raportate recent acte de rasism în rândul poliţiei”, se arată în declaraţie.
Manifestări la Dublin și Amsterdam
După mai puţin de o oră, protestatarii au fost escortaţi în mod paşnic de poliţişti din perimetrul ambasadei americane la Paris.
Manifestări împotriva brutalităţii poliţiştilor şi a rasismului în SUA au avut loc și în Marea Britanie, Germania, Canada şi Noua Zeelandă. Luni, 1 iunie, mii de oameni s-au adunat la Dublin şi Amsterdam.