CAZUL GEORGE FLOYD. Statele Unite: 25 de orașe din 16 state au impus starea de asediu ca urmare a protestelor violente
Cel puțin 25 de oașe din 16 state americane au impus starea de asediu. Garda națională a fost activată în 12 state și în Districtul Columbia. Proteste au loc în cel puțin 30 de orașe, după moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare care şi-a pierdut viaţa în timp ce era imobilizat de poliție.
Printre orașele aflate sub stare de asediu se află Beverly Hills, Los Angeles, Denver, Miami, Atlanta, Chicago, Louisville, Minneapolis, Cincinnati, Cleveland, Portland, Philadelphia, Pittsburgh, Nashville, Seattle, Milwaukee, informează agenția MEDIAFAX.
Rețeaua de retail Target a închis temporar 175 de magazine din cauza protestelor. „Ne vom concentra asupra siguranței membrilor echipei noastre și ajutând comunitatea noastră să se vindece”, a declarat retailerul într-un comunicat.
În Minnesota, 71 de magazine sunt închise, 49 sunt închise în California, 12 sunt închise în New York, iar restul sunt închise în alte state.
În Minneapolis au fost efectuate zeci de arestări.
Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a declarat stare de urgență în districtul Los Angeles.
De asemenea, guvernatorul a autorizat asistență către Los Angeles, după ce a primit o solicitare din partea autorităților locale să desfășoare Garda Națională pentru a ajuta la dispersarea protestatarilor.
Starea de asediua fost anunțată și în San Francisco, în timp ce primarul solicită Gărzii Naționale să fie în așteptare
Primarul London Breed a spus că Garda Națională din California va rămâne în așteptare.
Primarul din New York, critic la adresa Poliției
Primarul din New York, Bill de Blasio, s-a declarat deranjat sâmbătă seară de un videoclip cu o mașină a poliției care intră într-o barieră în spatele căreia se află un grup de protestatari. „Mi-aș dori ca ofițerii să nu fi făcut asta”, a adăugat el, dar a menționat că există un context.
„Mi-aș dori ca ofițerii să nu fi făcut asta. Nu este potrivit ca protestatarii să înconjoare un vehicul de poliție și să amenințe ofițeri de poliție. Acest lucru este greșit și nu s-a mai întâmplat în istoria protestelor din acest oraș. Nu voi da vina pe ofițerii care încercau să facă față unei situații absolut imposibile… Mi-aș fi dorit ca ofițerii să fi găsit o abordare diferită, dar să începem de la început. Protestatarii din acest videoclip au făcut un lucru greșit înconjurând acea mașină de poliție”, a spus de Blasio.
De asemenea, primarul a spus că nu va dispune stare de asediu în New York.
În schimb în Indianapolis trei persoane au fost împușcate, una fiind ucisă în timpul protestelor.
Continuă protestele față de moartea lui George Floyd
Protestele au continuat în zeci de orașe din Statele Unite față de violența disproporționată folosită de un polițist împotriva lui George Floyd, un bărbat de culoare din Minneapolis.
Protestele au izbucnit în Statele Unite după ce pe internet au apărut imagini cu arestarea unui bărbat de culoare, George Floyd. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a fost încătușat de un polițist care, ulterior, s-a urcat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, cu toate că bărbatul fusese imobilizat și îl ruga pe polițist să nu mai stea cu genunchiul pe gâtul lui pentru că nu putea respira. Floyd a murit în urma intervenției polițistului.
Vineri, polițistul a fost arestat și este acuzat de crimă.