Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigație din Malta și un critic aprig al corupției din micul stat, a murit în luna octombrie după ce mașina în care se afla a explodat, la mică distanță de casa ei. Ulterior, familia ziaristei a decis să acționeze în instanță poliția malteză, acuzând autoritățile că nu asigură o anchetă imparțială și independentă.
Luni dimineață, Muscat a transmis, printr-o declarație de presă, că zece cetățeni maltezi, majoritatea cu cazier judiciar, au fost arestați pentru 48 de ore, urmând ca autoritățile să-i interogheze și să decidă dacă rămân în arest sau dacă vor fi eliberați.
Rudele jurnalistei susțin că a fost vorba despre un„asasinat la comandă”, dat fiind faptul că aceasta se ocupa în special de devoalarea corupției, criminalității, conflictelor de interese și a lipsei de etică în procesul decizional la cel mai înalt nivel, vizându-i pe politicieni și pe asociații lor. Cele mai importante investigații ale jurnalistei au derivat din subiectul Panama Papers, o scurgere de informații și documente din arhivele firmei Mossack Fonseca.
Guvernul maltez oferă o recompensă de un milion de euro pentru informații legate de acest caz, în anchetă fiind implicați și agenți FBI, dar și experți criminaliști din Olanda.
Familia lui Daphne Caruana Galizia a ridicat mai multe semne de întrebare referitoare la investigație și susține că cercetarea se concentrează doar pe dovezile fizice de medicină legală, fără să fie examinate, de exemplu, tranzacții financiare care ar putea revela dovezi vitale. Aceștia sugerează și că există scurgeri de informații dinspre poliție care i-ar putea intimida pe cei care doresc să dezvăluie detalii incriminatoare.