Cazul NAVALNÎI. Curtea de Apel, verdict final! Aleksei Navalnîi riscă să fie deportat într-un lagăr!

Publicat: 20 02. 2021, 12:02
Cazul NAVALNÎI. Curtea de Apel, verdict final! Aleksei Navalnîi riscă să fie deportat într-un lagăr! / Sursa FOTO: https://live.staticflickr.com

Verdict final în procesul lui Aleksei Navalnîi. Curtea de Apel din Moscova a decis că liderul opoziției ruse trebuie să execute pedeapsa cu închisoare la care fusese condamnat inițial. Navalnîi va petrece, astfel, doi ani și jumătate în spatele gratiilor, o pedeapsă redusă, totuși, cu aproape 50 de zile de judecători.

Găsit vinovat de încălcarea controlului judiciar, Aleksei Navalnîi (44 de ani) riscă acum să fie deportat într-un lagăr de muncă, notează AFP!

Navalnîi, vizat de mai multe proceduri judiciare

Audierile de sâmbătă în cazul Navalnîi au loc în timp ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului solicită eliberarea activistului, argumentând că există un risc pentru viaţa acestui politician care a supravieţuit unei tentative de otrăvire. Demersul CEDO este ignorat de Moscova, care nu ține cont nici de apelurile marilor cancelarii europene, deși Rusia a fost ameninţată cu impunerea de noi sancţiuni. Uliana Solopova, purtător de cuvânt al Tribunalului din Moscova, a declarat că serviciile penitenciare vor fi libere să-l transfere pe Navalnîi într-unul din numeroasele lagăre de muncă ale Rusiei. „Ca regulă generală, dacă recursul confirmă decizia instanţei de fond, se consideră că această decizie a intrat în vigoare şi este executorie”, a declarat ea.

Separat, sâmbătă după-amiaza, Aleksei Navalnîi va apărea în faţa altui judecător într-un proces pentru defăimarea unui veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial. În acest caz, procuratura a solicitat o amendă de 950.000 de ruble (10.600 de euro) şi a cerut, de asemenea, ca pedeapsa cu suspendare să fie transformată în închisoare cu executare.

În Rusia lui Vladimir Putin, majoritatea pedepselor cu închisoarea sunt executate în lagăre penitenciare, dintre care unele se află în zone complet izolate. De obicei în ateliere de croitorie sau de fabricare a mobilei, munca este obligatorie pentru toți condamnații la închisoare, însă foarte des condiţiile de detenţie sunt denunţate de apărătorii drepturilor omului.

Proteste la Moscova în apărarea lui Navalnîi

Încarcerarea lui Aleksei Navalnîi a condus la o serie de manifestații în favoarea eliberării politicianului, demonstrații care au fost reprimate în forță de polițiștii ruși. Comunitatea internațională susține că Moscova vrea să-l arunce în închisoare pe Navalnîi pentru a-l face să tacă, după ce nu a reuşit să-l omoare otrăvindu-l vara trecută.

În acest sens, UE şi SUA au intensificat apelurile pentru eliberarea lui Aleksei Navalnîi, iar în paralel colaboratorii săi au cerut Occidentului să-l sancţioneze inclusiv pe Vladimir Putin. Kremlinul vede toate aceste apeluri internaționale ca fiind o „ingerinţă” în afacerile sale interne şi i-a ameninţat pe europeni cu represalii.