Prima pagină » Știri externe » Cazul prăbușirii MH17 în Ucraina, redeschis după ce un detectiv particular a intrat pe fir

Cazul prăbușirii MH17 în Ucraina, redeschis după ce un detectiv particular a intrat pe fir

Cazul prăbușirii MH17 în Ucraina, redeschis după ce un detectiv particular a intrat pe fir
Mai multe documente au fost confiscate în Germania și Elveția în urma unor percheziții. Acțiunea autorităților are loc după ce un detectiv particular german a făcut investigații pentru un client necunoscut cu privire la cauza prăbușirii avionului MH17 în 2014 în estul Ucrainei, au informat Ministerul Public și un cotidian olandez.

Printre elementele confiscate în timpul raidurilor efectuate în Germania săptămâna trecută se numără documente importante cu ajutorul cărora anchetatorii olandezi „speră să se apropie de responsabilii prăbușirii aeronavei Boeing 777″, scrie tabloidul olandez De Telegraaf.

Toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului – majoritatea de naționalitate olandeză – au murit când zborul MH17  al Malaysia Airlines a fost lovit de o rachetă sol-aer BUK de fabricație rusească în 17 iulie 2014,  în timp ce se afla deasupra estului Ucrainei. Aeronava Boeing 777  efectua cursa Amsterdam- Kuala Lumpur.

Potrivit ziarului olandez, citat de tvr, detectivul particular ar fi primit o recompensă de 17 milioane de euro din partea unui donator bogat a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Cunoscut ca Josef R, detectivul și-a început investigația la două luni de la producerea dezastrului. Suma oferită inițial pentru serviciile sale este de 30 de milioane.

„Sperăm să obținem informații în legătură cu acest subiect. De aceea, am efectuat o percheziție la domiciliul detectivului”, a declarat Wim de Bruin, purtătorul de cuvânt al Parchetului Național olandez.

După perchezițiile efectuate la domiciliul său din Bad Schwartau (nordul Germaniei), conținutul unei casete de valori dintr-o bancă din Zurich (nordul Elveției) a fost confiscat. „În prezent nu știm ce se află în această casetă de valori. Judecătorul din Elveția trebuie să decidă dacă conținutul său poate fi transferat către Ministerul Public olandez”, a precizat Wim de Bruin.

Investigatorii olandezi au distribuit luni o revistă rudelor victimelor pentru a le informa asupra modului în care se desfășoară ancheta. Revista cuprindea fotografii cu fragmente ale unei rachete găsite la locul accidentului, potrivit AFP.

Aceleași fotografii se regăseau și în raportul anchetei internaționale conduse de autoritățile olandeze. Acesta concluziona, în octombrie, că aeronava a fost doborâtă de o rachetă de fabricație rusescă, lansată din din estul Ucrainei, dintr-o zonă dominată de separatiștii proruși.

O anchetă criminalistică este în desfășurare acum în Olanda pentru a identifica autorul atacului și locul de unde a fost trasă racheta. Investigatorii așteaptă informații suplimentare din Rusia. Primele date ale cercetării se așteaptă să fie dezvăluite la sfârșitul verii.

Autor