Prima pagină » Știri externe » Ce a decis David Cameron în ultimul ceas. Francezii au primit o veste neașteptată

Ce a decis David Cameron în ultimul ceas. Francezii au primit o veste neașteptată

Ce a decis David Cameron în ultimul ceas. Francezii au primit o veste neașteptată
David Cameron a pledat luni la Paris, alături de François Hollande, în favoarea unor atacuri aeriene britanice împotriva Statului Islamic (SI) în Siria și a precizat că urmează să intervină săptămâna aceasta în Parlament pentru a obține unda verde, relatează Reuters în pagina electronică.

Președintele francez a promis, la rândul său, „lovirea dură” a SI, care a revendicat atacurile soldate cu 130 de morți, pe 13 noiembrie, la Paris și Saint-Denis.

„Susțin în mod absolut acțiunea întreprinsă de către președintele Hollande în lupta împotriva Daech (acronimul arab al SI) în Siria și sunt convins că este necesar ca Marea Britanie să facă același lucru”, a declarat premierul britanic într-o conferință de presă comună cu François Hollande, la Palatul Elysée.

„Săptămâna aceasta voi prezenta în Parlamentul britanic strategia noastră de ansamblu”, a adăugat el, precizând că a propus să se pună o bază aeriană britanică din Cipru la dispoziția francezilor.

În vederea extinderii în Siria a atacurilor aeriene britanice, în contextul în care britanicii participă deja la campania aerienă în Irak, este necesar ca David Cameron să obțină acordul Parlamentului.

El a suferit un eșec în august 2013, când deputații au refuzat bombardarea forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad, în urma unui atac chimic.

Partidul Laburist, care a blocat această acțiune militară în Siria, este pregătit să studieze propunerile Guvernului, a anunțat sâmbătă liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn.

François Hollande a anunțat că Franța își va intensifica atacurile aeriene.

„Vom alege ținte care vor provoca cele mai multe pagube posibile acestei armmate teroriste”, a subliniat șeful statului francez.

„Portavionul nostru, care va ajunge în curând în regiune, a fost mandatat în mod clar să lovească și să lovească dur Daech”, a adăugat el.

Cele 26 de avioane de vânătoare de la bordul portavionului Charles-de-Gaulle se vor alătura celor 12 deja staționate în Emiratele Arabe Unite (EAU) și Iordania, care au vizat orașul sirian Rakka – fieful SI.

– Soluție politică

În afară de necesitatea luptei împotriva Statului Islamic, rezoluția adoptată vineri de către Consiliul de Securitate al ONU afirmă necesitatea unei soluții politice la conflictul din Siria, a subliniat François Hollande.

„Această soluție politică constă în a putea constitui un guvern de uniune în Siria și în a spune în mod clar că Bashar al-Assad nu poate să fie viitorul țării”, a spus el apăsat.

Această soluție trece printr-un proces diplomatic angajat de mai multe săptămâni la Viena, a continuat șeful statului francez, un proces susținut de asemenea de către David Cameron.

François Hollande – care a anunțat lunea trecută că-și dorește „o coaliție mare și unică” împotriva SI – este așteptat marți la Washington – unde se va întâlni cu Barack Obama, iar apoi, joi, la Moscova – pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, la o zi după ce va lua o cină de lucru, la Paris, cu cancelarul german Angela Merkel.

Președintele rus a văzut în schimbarea liniei diplomatice franceze, după atacurile de la Paris, o validare a îndemnurilor sale la formarea unei coaliții contra SI.

Însă continuă să existe divergențe – mai ales cu privire la țintele raidurilor aeriene rusești și la soarta lui Bashar al-Assad, susținut de către Moscova și Teheran.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat că Moscova este dispusă la „o cooperare practică”, în cazul respectării suveranității Siriei și prerogativelor Guvernului ei.