Prima pagină » Știri externe » Ce a făcut o badantă româncă, după ce pensionarul italian de care avea grijă i-a dat cardul bancar și PIN-ul

Ce a făcut o badantă româncă, după ce pensionarul italian de care avea grijă i-a dat cardul bancar și PIN-ul

Ce a făcut o badantă româncă, după ce pensionarul italian de care avea grijă i-a dat cardul bancar și PIN-ul

O româncă din Italia, acuzată că l-ar fi înșelat pe bătrânul pe care îl îngrijea, a scăpat de condamnare după ce pensionarul a încetat din viață.

Femeia era acuzată că ar fi sustras sume de bani de la bătrân, profitând de încrederea acestuia.

Însă nu decesul bărbatului a scăpat-o pe badanta româncă de proces, ci o modificare legislativă adoptată recent în Italia, notează rotalianul.com.

Potrivit noilor legi, nu mai este de ajuns o plângere pentru ca un inculpat să fie trimis în judecată, ci și de mărturia victimei, printre altele.

Care erau acuzațiile aduse româncei din Italia

Potrivit sursei citate, românca locuia în Lazio, unde îngrijea un pensionar. Ea a fost acuzată că în octombrie 2020 a scos 250 de euro folosind cardul bancar al bătrânului. Pensionarul îi încredințase cardul și PIN-ul îngrijitoarei pentru ca ea să poată plăti o factură.

Ulterior, în decembrie, pensionarul i-ar fi cerut îngrijitoarei să îl ajute să completeze un formular pentru compania de energie electrică Enel, pentru ca aceasta să îi ramburseze o parte din sumele achitate. Femeia l-a ajutat, dar a introdus codul IBAN al contului personal și nu pe cel al bătrânului, așa cum ar fi trebuit să facă, banii ajungând astfel în posesia ei. În acest caz e vorba de 1.126 de euro.

Cum a scăpat femeia de proces

În cele din urmă, pensionarul și-a dat seama de faptele femeii și a denunțat-o la Poliție. La finalizarea anchetei, românca a fost trimisă în judecată.

Însă instanța a decis că plângerea bărbatului nu este suficientă. Iar cum acesta decedase între timp, nemaiputând depune mărturie, femeia a scăpat de proces.

„Deși plângerea a putut fi obținută, o eventuală condamnare cu siguranță nu s-ar putea întemeia pe această narațiune.

Se știe, de fapt, că o condamnare care se întemeiază exclusiv sau într-o măsură decisivă pe mărturia dată în cursul cercetării de către o persoană pe care inculpatul (avocatul apărării, mai exact – n.r.) nu a putut să o interogheze sau să o fi interogat în cursul audierii, constituie o încălcare a articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Pentru ca procesul să fie considerat echitabil în ansamblu, sentința nu trebuie să se întemeieze exclusiv sau decisiv, pe probe dobândite în faza de cercetare și scoase de la verificarea procesului contradictoriu”, a motivat judecătorul.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și