Un incident straniu a pus pe jar autoritățile din Ucraina în noaptea de miercuri spre joi, 20 aprilie.
Cerul capitalei Kiev a fost luminat puternic, ca-n plină zi, iar speculațiile au început să se răspândească imediat pe social media.
UPDATE – NASA neagă prăbușirea satelitului Rhessi
Confuzie totală în privința incidentului de la Kiev. După ce autoritățile din Ucraina au transmis că lumina puternică văzută pe cerul capitalei Kiev în noaptea de miercuri spre joi a fost generată de căderea unui satelit NASA, Agenția Spațială a SUA neagă această variantă.
Sateliții americani, inclusiv nava spațială Rhessi, nu au intrat în atmosfera Pământului, a transmis purtătorul de cuvânt al NASA, Robert Margetta.
„Nava spațială Rhessi rămâne pe orbită, deși momentul intrării sale în atmosferă se apropie. NASA și Departamentul Apărării continuă să urmărească acest satelit. Alți sateliți NASA nu au intrat în atmosferă de pe orbită astăzi” – Robert Margetta, purtător de cuvânt NASA
S-a spus inclusiv c-ar fi vorba de un atac din partea rușilor, moment în care panica a cuprins o parte a comunității online.
Totuși, potrivit administrației kievene, care la câteva ore a venit cu explicații, flashul observat pe cer miercuri seară a fost provocat de căderea unui satelit NASA.
Strange light in the Kyiv sky… pic.twitter.com/nLAwYX4zTQ
— TAXO (@taxo__) April 20, 2023
„Conform informaţiilor iniţiale, acest fenomen este consecinţa căderii unui satelit NASA pe Pământ”, a declarat şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko.
Un jurnalist AFP a observat un „fulger” pe cer, care nu a fost urmat de niciun sunet. La scurt timp, alerta aeriană a fost activată, dar „apărarea antiaeriană nu a intrat în acţiune”, după cum au ținut să precizeze autoritățile, citate de BBC.
De altfel, NASA a anunţat la începutul săptămânii că un satelit cu o greutate de aproximativ 300 de kg va reveni în atmosferă miercuri, 19 aprilie, la o oră necunoscută. Este vorba despre Rhessi, un satelit folosit pentru observarea erupţiilor solare, care a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 2002, iar din 2018 a fost „abandonat” de americani.
Într-un comunicat de presă, NASA a transmis că se aşteaptă ca cea mai mare parte a satelitului Rhessi să fie distrusă în momentul intrării în atmosferă. „Dar, este posibil ca unele componente să supravieţuiască”, a precizat agenţia spaţială americană, adăugând că riscul de a răni pe cineva pe Pământ este scăzut, de aproximativ o şansă la 2.467.