Fermerii care se opun desființării progresive a unui avantaj fiscal cu privire la motorină au blocat un feribot, la Schluttsiel, în nordul Germaniei, la bordul căruia se afla ministrul german al Economiei Robert Habeck.
Circa 30 de agricultori au împiedicat acostarea, joi seara, a feribotului pe care se relaxa Robert Habeck, care se întorcea din concediu, de la Hallig Hooge, o insulă turistică la Marea Nordului.
În urma unei negocieri eșuate cu manifestanții, ministrul a decis să rămână pe navă și să se întoarcă la Hallig Hooge. După restabilirea calmului, oficialul a putut să revină pe continent vineri, la ora locală 0:50 (1:50, ora României).
Circa 100 de agricultori s-au alăturat cu tot cu tractoare acestei acțiuni de protest – pe care poliția a dispersat-o cu gaze, dar fără să facă arestări.
Blocarea este „rușinoasă și încalcă regulile coexistenței democratice”, a denunțat pe X un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit.
Ministrul Agriculturii, Cem Ozdemir, care s-a angajat să modifice planurile Executivului referitor la fermieri, a denunțat, vineri, la ZDF, o acțiune a unei „minorități” „care nu se implică în favoarea agriculturii germane”, ci care au „vise de revoltă”, un lucru „inacceptabil”.
De asemenea, miniștrii de Externe Annalena Baerbock (Verzi) și de Interne Nancy Faeser (SPD) au denunțat o „depășire” a limitelor democrației într-o dezbatere dificilă.
Fermerii au acționat după ce guvernul german a renunțat, în parte, joi, la planurile sale de a tăia subvențiile la carburant în sectorul agricol.
Avantajul fiscal acordat cu privire la cantitățile consumate urmează să fie desființat în mai multe etape – până în 2026 – și nu dintr-o lovitură, așa cum se prevedea inițial.
Totuși, acest lucru nu merge suficient de departe, în opinia fermierilor, care preconizează o săptămână de proteste împotriva guvernului Scholtz, între 8-15 ianuarie 2024.
Sursa foto: Wikipedia