Ce a răspuns un lider conservator, întrebat când va fi declanșat Brexitul: ”Sunt destul de sigur”
Patrick McLoughlin, numit săptămâna trecută în funcția de președinte al Partidului Conservator, un post cu rol de coordonare administrativă, a declarat pentru BBC că rezultatul referendumului necesită măsuri de limitare a imigrației și de intensificare a controalelor la frontiere.
Întrebat despre informații apărute în publicația The Observer privind analizarea posibilității introducerii unor măsuri de limitare a libertății de circulație a persoanelor și păstrarea accesului Marii Britanii la piața UE, McLoughlin, care este și ministru fără Portofoliu în Guvernul Theresa May, a răspuns: „Să vedem”.
„Sunt destul de sigur că rezultatul referendumului este obligatoriu pentru Parlament. Teoretic, nu este obligatoriu, dar îmi este clar că este obligatoriu pentru Parlament. Premierul (Theresa May – n.red.) a spus foarte clar că ieșirea din UE înseamnă exact acest lucru”, a adăugat McMoughlin, citat de site-ul ziarului The Independent.
Întrebat dacă Londra va declanșa procedura de ieșire din UE, prin invocarea Articolului 50, McLoughlin, deputat în circumscripția West Derbyshire, a spus: „Da. Va trebui să vedem când vom părăsi exact Uniunea Europeană, din momentul invocării Articolului 50, va fi în cel mult doi ani”.
McLoughlin a precizat că procedura de ieșire din UE va fi declanșată înainte de viitoarele alegeri parlamentare din Marea Britanie, părând să excludă posibilitatea unui scrutin anticipat. Viitoarele alegeri legislative sunt programate în anul 2020 în Marea Britanie.
Guvernul de la Londra pare să tergiverseze declanșarea procedurii de ieșire din UE, deși Bruxellesul și lideri ai țărilor europene au cerut urgentarea procesului.
Teoretic, membrii Parlamentului britanic ar putea bloca ieșirea Marii Britanii din UE, dat fiind că aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal. Săptămâna trecută, peste 1.000 de avocați britanici au cerut Guvernului să lase decizia de ieșire din UE în sarcina Parlamentului, argumentând că referendumul nu are caracter obligatoriu. La referendumul din 23 iunie au participat 72,2% dintre alegătorii britanici înregistrați. În total, 17,41 de milioane de britanici (51,9%) s-au pronunțat în favoarea ieșirii din UE, iar alți 16,14 milioane (48,1%) pentru rămânerea în Blocul comunitar. Majoritatea membrilor Parlamentului britanic cred că ieșirea din Uniunea Europeană ar fi o catastrofă, astfel că ar putea bloca inițiativa, în pofida rezultatelor referendumului, care nu are caracter obligatoriu, nota, imediat după referendum, cotidianul The Times. Doar „circa 160 dintre cei 650 de parlamentari aleși în 2015 vor ieșirea Marii Britanii din UE. Majoritatea membrilor Camerei Comunelor cred că ieșirea din UE ar fi o eroare. Mulți cred că ar fi o eroare foarte gravă, iar cei care cred că ar fi o catastrofă nu sunt puțini. În acest context, experimentul nostru privind democrația directă tinde să se lovească de tradiția democrației reprezentative ca un asteroid gigant de Lună”, scria editorialistul Matthew Parris, în cotidianul britanic The Times.