Prima pagină » Știri externe » CE anunță prezentarea primului raport anticorupție pentru toate statele membre

CE anunță prezentarea primului raport anticorupție pentru toate statele membre

CE anunță prezentarea primului raport anticorupție pentru toate statele membre
CE. Va fi lansată o consultare publică referitoare la Directiva privind securitatea cibernetică / Sursă Foto: Reuters
Comisia Europeană a anunțat, vineri, că va lansa, cel mai probabil la 6 februarie, primul raport anticorupție în cadrul căruia va fi prezentată situația din toatele cele 28 de state membre, în condițiile în care măsurile împotriva acestui fenomen sunt, în general, nesatisfăcătoare".

Comisia Europeană a anunțat, vineri, că va lansa, cel mai probabil la 6 februarie, primul raport anticorupție în cadrul căruia va fi prezentată situația din toatele cele 28 de state membre, în condițiile în care măsurile împotriva acestui fenomen sunt, în general, nesatisfăcătoare”.

„Corupția continuă să fie una dintre cele mai mari provocări în Uniunea Europeană – un fenomen care costă economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro anual”, se arată într-un comunicat al CE.

Executivul european notează că, „în pofida inițiativelor politice și legale luate în statele membre până acum, rezultatele eforturilor anticorupție în UE rămân, în general, mai degrabă nesatisfăcătoare”.

În raportul a cărui publicare este programată pentru 6 februarie, CE își propune să prezinte situația din fiecare stat membru în ceea ce privește corupția, ce politici au efecte, ce și cum poate fi îmbunătățit.

Documentul va arăta că natura și scopul corupției variază de la un stat la altul, în timp ce eficacitatea politicilor anticorupție nu este aceeași în toate țările membre UE.

Raportul va cuprinde un capitol referitor la procedurile de achiziții publice și la măsurile anticorupție luate de statele membre în acest domeniu.

Comisia va prezenta situația generală privind fenomenul corupției în fiecare țară, identificând aspectele care necesită în continuare atenție și scoțând în evidență bunele practici ce ar putea inspira și alte țări.

Totodată, raportul va include și două Eurobarometre privind percepția asupra corupției în rândul cetățenilor europeni și a companiilor.

Raportul MCV și raportul anticorupție vor fi pe deplin coerente, dar nu au aceleași obiective, a declarat, miercuri, în cadrul prezentării rapoartelor MCV pentru România și Bulgaria, Mark Gray, întrebat dacă primul raport anticorupție al CE va cuprinde părți din MCV.

„Comisia lucrează la un raport privind toate statele membre (…) Sperăm că în viitorul apropiat va fi prezentat, e prematur să intrăm în detalii”, a mai spus Gray.

„Ceea ce pot spune este că MCV și raportul anticorupție vor fi pe deplin coerente, dar nu urmăresc aceleași scopuri. Există un raport specific pentru Bulgaria și România și toți știm că se bazează pe angajamentele luate la aderare. Obiectivele stabilite și pe care le evaluăm nu acoperă aceleași domenii, reforma justiției și lupta împotriva corupției, și în cazul Bulgariei lupta împotriva crimei organizate”, a precizat Mark Gray.

Citește și