„A fost cu siguranță mai dificil să-i acordăm azil în Rusia lui Snowden decât ar fi în cazul lui Assad”, a declarat Putin pentru tabloidul german Bild, referindu-se la fostul consultant al Agenției Naționale americane de Securitate (NSA), Edward Snowden, care a primit azil în Rusia în 2013.
Putin a apreciat că este prea devreme pentru a stabili dacă Rusia va trebui să-l adăpostească pe Assad, a cărui țară este devastată de un război civil de aproape cinci ani.
„Mai întâi, populația siriană trebuie să fie capabilă să voteze, apoi vom vedea dacă Assad va trebui să-și părăsească țara dacă pierde alegerile”, a precizat președintele rus.
Putin a recunoscut că Assad „a făcut mult rău de-a lungul acestui conflict”. Dar „conflictul nu ar fi luat aceste proporții dacă nu ar fi fost alimentat din afara Siriei – cu arme, bani și luptători”, a adăugat el.
Vladimir Putin a reiterat că Rusia îl susține pe Assad, un vechi aliat al său, într-un efort de a evita scenariul unui stat eșuat ca în cazul Libiei.
„Nu vrem ca Siria să ajungă ca Irakul sau Libia”, a spus Putin. „Priviți la Egipt. Președintele Sisi trebuie lăudat pentru că a preluat responsabilitatea și puterea într-o situație de urgență, pentru a stabiliza țara”, a adăugat el.
Întrebat despre acuzațiile conform cărora forțele lui Assad bombardează cetățeni sirieni, liderul rus a apreciat că „Assad nu luptă împotriva propriei populații, ci împotriva celor care participă la acțiuni armate contra Guvernului”.
„Dacă populația civilă este de asemenea afectată, nu este vina lui Assad, ci în primul rând vina insurgenților și a susținătorilor lor străini”, a subliniat acesta.
Totuși, „asta nu înseamnă că totul este în regulă în Siria sau că Assad face totul corect”, a menționat președintele rus.