Ce ar putea însemna asasinarea lui Ismail Haniyeh pentru situația din Orientul Mijlociu? Ce spun specialiștii

Ce ar putea însemna asasinarea lui Ismail Haniyeh pentru situația din Orientul Mijlociu? Ce spun specialiștii
Publicat: 01/08/2024, 15:33

Asasinarea fostului șef al Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, ar putea provoca probleme, spun specialiștii în diplomație și securitate.

Având în vedere că Haniyeh era un element extrem de important în negocierile privind un eventual acord de pace între Israel și Hamas, asasinarea sa de către forțele israeliene ar putea destabiliza sau chiar sabota aceste discuții.

Mai mult decât atât, operațiunea de „eliminare” a sa ar putea complica și mai mult situația oricum tensionată din Orientul Mijlociu.

Haniyeh a fost ucis în timp ce se afla la Teheran, unde se deplasase pentru a participa la învestirea președintelui reformist Masoud Pezeshkian. Hamas a pus asasinatul pe seama Israelului, spunând că Haniyeh a fost ucis într-un „raid perfid sionist asupra reședinței sale din Teheran”. Nu a existat niciun comentariu până acum din partea Israelului.

Atacul a avut loc la câteva ore după ce Israelul a lovit o clădire din Dahiya, un cartier din capitala Libanului, Beirut, ucigându-l Fuad Shukr, un comandant al grupării armate libaneze Hezbollah, amintește Al Jazeera.

Există riscul ca tensiunile să crească și mai mult

Uciderea lui Haniyeh și a lui Shukr va împinge Iranul și Hezbollah să răspundă cu grijă pentru a evita un conflict regional. Diplomații din Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi în discuții cu omologii lor din regiune, încercând să împiedice ca tensiunile să crească și mai mult. Însă liderii iranieni au jurat răzbunare împotriva Israelului, pe care l-au acuzat de asasinarea lui Haniyeh la Teheran.

Dar orice acțiune, chiar dacă este limitată, amplifică posibilitatea unei creșteri a tensiunilor, au declarat mai mulți analiști pentru Al Jazeera. Unii experți spun că nu este neapărat ca Hamas să răspundă, având în vedere că gruparea este deja angajată într-un război de zece luni cu Israelul.

Atacul asupra a două capitale regionale și țintirea a doi importanți lideri ai „axei rezistenței” (o rețea regională de grupări armate opuse influenței Israelului și SUA în regiune, n. red.) „reprezintă o escaladare care poate extinde acest război pe mai multe fronturi”, a declarat Negar Mortazavi, expertă în politică iraniană și membru senior al Center for International Policy.

„[Dar] nu cred că Iranul dorește o escaladare majoră. Au evitat asta în aprilie, când au văzut că atacul Israelului asupra consulatului lor din Siria trecea de o linie roșie, iar Iranul a ripostat, dar într-un mod care a minimizat impactul, pentru a evita o escaladare majoră”, spune aceasta.

Ce se va întâmpla cu un eventual acord de pace în Gaza?

Asasinarea lui Haniyeh – un om-cheie în negocierile pentru încheierea războiului din Gaza, ar putea fie să saboteze, fie să accelereze un acord de pace, au spus analiştii.

Războiul dintre Israel și Hamas a ucis aproape 40.000 de oameni, a obligat aproape întreaga populație de 2,3 milioane de locuitori să își părăsească locuințele și a dus la ceea ce experții ONU numesc „foamete” în enclava palestiniană.

În ultimele luni, discuțiile dintre Hamas și Israel privind o eventuală încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor palestinieni au fost blocate.

Mairav ​​Zonszein, expert în relațiile dintre Israel și Palestina la International Crisis Group, consideră că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea încerca să prezinte asasinarea lui Haniyeh drept o „victorie” a Israelului, permițându-i să accepte mai ușor din punct de vedere politic o încetare a focului.

„În mod contra-intuitiv, unii oficiali israelieni ar putea spune că acest (asasinat, n. red.) ne aduce mai aproape de o încetare a focului, pentru că avem acum un discurs al victoriei”, a spus Zonszein.

Azmi Keshawi, cercetător al Crisis Group, consideră că Israelul ar trebui să fie de acord cu o încetare a focului în curând, dacă va putea valorifica sentimentul de victorie adus de uciderea lui Haniyeh.

Imad Salamey, specialist în științe politice la Universitatea Americană din Liban, consideră că Iranul și „acoliții” săi (referindu-se la grupările armate aliniate cu Iranul) se vor simți obligați să răspundă, reluând opiniile altor câțiva analiști.

„[Atacul Israelului] ar putea provoca represalii coordonate din partea afiliaților Iranului în Liban, Yemen și Irak, folosind arme mai sofisticate și mai letale. Cu toate acestea, este probabil ca Iranul să prefere un conflict de intensitate scăzută, cu scopul de a atrage Israelul într-un război de uzură, prelungit și costisitor”, a spus acesta.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu-ți dai seama cât de groaznic suna vocea lui Freddie Mercury, fix ca a unei...
Calcul complet. Ce pensie ia un român, dacă s-a pensionat cu o vechime de 42...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Angajații români scapă de plata unei părți din contribuțiile sociale. Consiliul Europei cere transferul acestora...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
„Un gheizer de fecale”, înalt cât un bloc de 18 etaje, a izbucnit în mijlocul...
„Vă voi lichida pe toți”. Fostul președinte al unei țări a creat o o „echipă...
Cât costă o ciorbă în restaurantul din București al lui Nicolai Tand. A dat lovitura...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Mierea rară care vindecă organismul de boli şi e bogată în seleniu. Cât costă un borcan la un...
Breaking news! Au murit amândoi!
A murit Teri Garr, actrița cunoscută pentru rolul din „Tootsie”. Cu ce probleme de sănătate...
Cuplu bombă în România! El e la PRO TV și ea e la Antena 1
TOP 3 SUV-ur la prețuri de nerefuzat în România! Dacia DUSTER vs. concurența directă
Un însoţitor de zbor dezvăluie cele mai murdare locuri dintr-un avion
Poveste incredibilă! Exploratorul care a ajuns la Polul Nord în ciuda...
Ordin UE. Se schimbă benzile de circulație pe șosea. Reguli noi pentru șoferi
Să râdem! Cele mai tari bancuri din lume
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
Daniela Iliescu a explicat alegarea ținutelor sale de la nunta lui Iancu Sterp. “Acum gusturile...
VIDEO Georgiana Lobonț, un artist cu suflet mare. Gestul caritabil făcut pentru un copil a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
O pasăre considerată dispărută de 300 de ani a fost văzută din nou