Coreea de Nord a șters toate urmele testului nuclear efectuat în februarie, scrie Washington Post, care speculează că țara comunistă ar fi dezvoltat atunci o bombă cu uraniu.
Experții americani în armament menționează că, pe lângă urmele testului nuclear, au fost înlăturate și efectele exploziei din 12 aprilie, iar în atmosferă au fost eliberate foarte puține componente radioactive.
Washington Post scrie că guvernul american a anticipat testul nuclear nord-coreean și l-a urmărit cu mare atenție, vrând să colecteze mostre din atmosferă care să dezvăluie compoziția bombei.
Cu toate acestea, instalațiile americane și sud-coreene nu au reușit să detecteze urme de gaze radioactive. Un avion japonez a înregistrat o creștere a izotopului radioactiv xenon-133, însă această descoperire nu a fost considerată concludentă.
Din acest motiv, se pare că nord-coreenii ar fi îngropat dispozitivul adânc în pământ, pentru a evita eliberarea substanțelor radioactive în aer.
Washington Post scrie că, în precedentele două teste nucleare, Coreea de Nord a folosit plutoniu. Totuși, sursa sugerează că, dacă în cadrul celui de-al treilea test nord-coreenii au folosit uraniu, ar fi o evoluție importantă pentru arsenalul țării comuniste.
În plus, o eventuală nouă tehnică de îmbogățire a uraniului, dezvoltată de Coreea de Nord, ar spori și temerile legate de Iran, având în vedere că cele două țări au semnat în 2012 un acord de cooperare tehnică și științifică.