Ce au decis liderii UE în privința crizei energetice. Noile măsuri vor intra în vigoare „la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie”
Decizie importantă luată la Bruxelles în cursul nopții de joi, 20 septembrie, spre vineri. Liderii Uniunii Europene au căzut de acord că se impune luarea unor măsuri care să stopeze creșterea preţurilor la energie. În acest sens, Ursula von der Leyene, președintele C.E, a dezvăluit că a fost întocmită o „foaie de parcurs” ce se va implementa în săptămânile următoare.
Piața energetică europeană (petrol și gaze, plus electricitate) a fost puternic afectată de izbucnirea conflictului din Ucraina.
Divergențe între statele membre UE
Chiar dacă la începutul anului s-a observat o oarecare coeziune în deciziile luate la comun de statele membre UE, pe parcus au apărut neînțelegeri și disensiuni. În prezent, sunt mai multe voci care se fac auzite la Bruxelles, fiecare apărându-și propriile interese.
„Avem acum o foaie de parcurs foarte bună”, a ținut să remarce Ursula von der Leyen la finalul ședinței de joi seară. Ea a fost completată de Charles Michel, președintele Consiliului European, care a vorbit despre „un acord asupra unui pachet de măsuri care urmează să fie tratate cu fineţe”. Însă declarațiile celor doi au fost „dinamitate” de cancelarul german Olaf Scholz. Neamțul a pus punctul pe i: dacă miniştrii Energiei din țările UE nu ajung la un consens, va fi nevoie de organizarea unui nou summit al şefilor de state și de guverne!
Totuși, potrivit Reuters, Emmanuel Macron este optimist și consideră că mecanismele asupra cărora s-a convenit vor fi implementate „la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie”. „Liderii europeni au trimis pieţelor un semnal foarte clar al hotărârii şi al unităţii lor”, este de părere Macron.
Ce s-a decis la Bruxelles
Liderii europeni adunați la Bruxelles au căzut de acord să se meargă pe ideea de achiziţii comune de gaze la nivelul UE, deși în textul final s-a strecut și sintagma „voluntare”. Asta, ca o favoare făcută Ungariei, au remarcat mulți specialiști; Budapesta (dar nu numai!) continuă să-și acopere necesarul de gaze importând din Rusia. Revenind, Uniunea Europeană urmărește să facă achiziții comune de gaze cel puţin până la un nivel-ţintă obligatoriu – o umplere de 15% a stocurilor UE pentru iarna lui 2023!
De asemenea, s-a mai convenit asupra demarării cât mai urgente a negocierilor cu alte țări exportatoare de gaze – sunt avute în vedere Norvegia și SUA.
Altfel, Uniunea Europeană mai are în vedere și plafonarea prețului gazelor folosite pentru producerea energiei electrice, măsură deja existentă în Spania și Portugalia. Franța, prin vocea președintelui Macron, a cerut ca acest „sistem” să fie extins la nivelul UE.