Ce au descoperit experți trimiși să caute arme chimice în Siria
Persoane ce apar într-o înregistrare video, prezentate ca expuse unui atac cu arme chimice în Siria, de fapt ar fi fost expuse în mod deliberat unui agent „caustic”, ca de exemplu clor, apreciază experți americani, relatează CNN.
Această presupusă expunere nu poate fi considerată o utilizare a armelor chimice așa cum este ea definită în tratatele internaționale, care presupune recurgerea la un agent neurotoxic, pecizează CNN.
O analiză a înregistrării video în care apar sirieni spitalizați, difuzată de postul sirian de televiziune de stat, sugerează că persoanele respective nu sunt afectate de un atac cu arme chimice și nici nu sunt tratate ca și cum ar fi fost vizate de un asemenea atac, a declarat un oficial militar american. „Ceea ce se vede în înregistrarea video nu se potrivește unui răspuns la arme chimice”, a apreciat el, adăugând că spitalele siriene s-ar putea confrunta cu o lipsă de materiale ce se presupune că sunt utilizate într-un asemenea atac.
„Ceva s-a întâmplat, dar nu implică armament chimic”, a declarat un oficial de la Departamentul de Stat sub protecția anonimatului. De asemenea, informații radar și prin satelit, atât NATO, cât și americane, nu arată că s-ar fi lansat o rachetă la momentul în care sirienii afirmă că s-a produs atacul, potrivit unui oficial militar. „Faptul că nu există o armă nu exclude utilizarea unui agent caustic”, a adăugat acest oficial.
În prezent, unii experți „înclină să se depărteze” de ideea că Siria a utilizat arme chimice împotriva propriului popor, a mai declarat un oficial militar american cu acces direct la analiza preliminară. El a declarat pentru CNN că „există indicii puternice potrivit cărora nu au fost utilizate arme chimice recent”, fără să ofere precizări în acest sens.
Aceste declarații intervin în contextul în care ONU a anunțat că va investiga acuzații reciproce între Guvernul sirian și rebeli privind utilizarea de armament chimic. Marea Britanie și Franța au anunțat că vor solicita ONU să investigheze trei asemenea presupuse cazuri, în timp ce președintele american Barack Obama și alți oficiali americani au declarat recent că nu există informații care să confirme că rebelii au utilizat arme chimice împotriva trupelor guvernamentale.
Regimul de la Damasc i-a acuzat pe rebeli că au utilizat arme chimice marți, la Khan al-Asal, în nordul proviniciei Alep, un atac soldat, potrivit presei de stat, cu 25 de morți și peste 110 răniți. Concomitent, rebelii au acuzat forțele guvernamentale de comiterea unui atac cu arme chimice la Ateibeh, o suburbie rurală a Damascului.