Ce au pățit doi părinți români care și-au luat copilul minor într-o călătorie în Germania. Polițiștii au intervenit imediat
Doi părinți români care și-au luat copilul într-o călătorie în Germania au fost amendați de polițiști, pentru motivul că minorul ar fi trebuit să fie la şcoală și absenta nemotivat.
Întâmplarea a avut loc pe aeroportul Allgäu din oraşul german Memmingen, iar la debarcare poliţia germană a interogat cuplul cu privire la scopul călătoriei şi motivul pentru care alături de ei se află şi copilul, care – teoretic – ar fi trebuit să fie la cursuri.
Astfel, cei doi români au fost acuzați că încalcă dreptul la şcolarizare obligatorie al copilului, în condiţiile în care în România nu era vacanţă scolară.
Poliţia a anunţat unitatea şcolară responsabilă din Bucureşti, care va trebui să sesizeze, iar Primăria de sector, la rândul său, să stabilească o nouă amendă pentru cei doi, scrie allgaeuer-zeitung.de.
Legea există în România, dar se aplică mai mult în cazul adolescenților
Legea care sancţionează acest gen de fapte există în România, doar că nu prea este aplicată. Părinţii ai căror copii absentează nemotivat de la şcoală sunt pasibili de amenzi de până la 5.000 lei.
Spre deosebire de Germania, în România nu a fost până în acest moment semnalat niciun caz în care părinţii să fie întrebaţi de poliţişti de ce copilul nu este la şcoală sau chiar amendați pentru acest lucru.
De cele mai multe ori prin România raziile poliţiştilor vizează elevii de liceu care se strâng în localurile din jurul unităţilor de învăţământ, notează Adevărul.
Fragmentul din lege care permite amendarea părinţilor:
„(2) Părintele sau tutorele legal instituit este obligat să ia măsuri pentru asigurarea frecvenței școlare a elevului, pe perioada învățământului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpă părintelui sau a tutorelui legal instituit reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 5000 RON sau muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal instituit.
(3) Amenzile sau muncă în folosul comunității sunt aplicate de primărie, la sesizarea directorului unității de învățământ. Banii astfel obținuți pot fi utilizați exclusiv în folosul învățământului preuniversitar”.