Prima pagină » Știri externe » Ce condiții pune Putin pentru eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj

Ce condiții pune Putin pentru eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, într-un interviu acordat prezentatorului american Tucker Carlson, că este posibil să se ajungă la un acord pentru eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich, închis în Rusia de aproape un an.

SUMARUL DECLARAȚIILOR-CHEIE ALE LUI VLADIMIR PUTIN

  • Ce a răspuns Vladimir Putin la întrebarea „Cine a aruncat în aer Nord Stream?” (VEZI VIDEO AICI!)
  • În ce scenariu ar ataca Putin Polonia / Vladimir Putin respinge „comportamentul expansionist”, în interviul cu Carlson (VEZI VIDEO AICI!)
  • Ce condiții pune liderul de la Kremlin pentru încetarea războiului (VEZI VIDEO AICI!)
  • Putin a denunțat implicarea SUA în protestele produse în Ucraina și spune că Tucker nu a fost admis în CIA (VEZI VIDEO AICI!)
  • Putin, despre expansiunea BRICS: „Este ca razele soarelui. Nu poți împiedica răsăritul soarelui” + Ce spune despre relațiile cu Trump (VEZI VIDEO AICI!)
  • Explicațiile lui Putin pentru eșecul negocierilor cu Ucraina. Cum a căzut acordul de la Istanbul. Rolul lui Boris Johnson (VEZI VIDEO AICI!)
  • Ce spune Putin despre posibila eliberare a jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj (VEZI VIDEO AICI!)
  • „De ce mă simt vinovat de parcă îmi trădez țara? / Ce a mai făcut Tucker Carlson la MOSCOVA (VEZI VIDEO AICI!)

Întrebat despre Evan Gershkovich, corespondentul Wall Street Journal, în vârstă de 32 de ani, care se află în arest preventiv de aproape un an, fiind acuzat de spionaj, Putin a declarat că serviciile speciale ale celor două ţări sunt în contact unele cu altele şi că „nu există niciun tabu” pentru a rezolva această problemă.

„Serviciile speciale sunt în contact unele cu altele. Ei vorbesc despre problema în cauză. Nu există niciun tabu pentru a rezolva această problemă. Suntem dispuși să o rezolvăm, dar anumiți termeni sunt discutați prin canale de servicii speciale. Se poate ajunge la un acord. Am făcut atâtea gesturi de bunăvoință din decență, încât cred că am rămas fără ele. Lucrurile astea s-au întâmplat, evident, de secole. O țară prinde un alt spion în granițele sale. Îl schimbă pentru unul dintre oamenii săi de informații din altă țară”, a transmis Putin.

Întrebat de Tucker Carlson dacă crede că Evan Gershkovich lucra pentru guvernul SUA sau era doar un reporter căruia i s-a oferit informația pe care nu ar fi trebuit s-o dețină, Vladimir Putin a răspuns că obținerea de informații clasificate în secret se numește spionaj.

„Nu știu pentru cine lucra. Dar aș dori să reiterez că obținerea de informații clasificate în secret se numește spionaj. Și lucra pentru serviciile speciale din SUA, pentru alte agenții”, a atenționat Putin ca răspuns la obiecţiile lui Carlson, care a afirmat că Gershkovici nu este în mod clar un spion.

Evan Gershkovich în schimbul lui Vadim Krasikov

Putin s-a referit apoi, fără a-l nominaliza, la cazul lui Vadim Krasikov alias Vadim Sokolov, un agent FSB care execută în prezent o condamnare pe viaţă în Germania pentru crimă. Președintele rus ar avea ca obiectiv să îl schimbe pe Gershkovich în schimbul lui Vadim Krasikov.

„Îți spun o poveste despre o persoană care ispășește o pedeapsă într-o țară aliată a SUA. Acea persoană, din cauza sentimentelor patriotice, a eliminat un bandit într-una dintre capitalele europene. În timpul evenimentelor din Caucaz, știi ce făcea? Nu vreau să spun asta, dar o voi face oricum. Îi întindea pe soldații noștri luați prizonieri pe drum și apoi și-a condus mașina peste capul lor. Ce fel de persoană este aceea? Poate fi numită om? Dar a fost un patriot care l-a eliminat într-una din capitalele europene. Fie că a făcut-o din proprie voință sau nu, aceasta este o chestiune diferită”, a notat Putin.

Evan Gershkovich este primul reporter american reținut în Rusia pentru spionaj de la încheierea Războiul Rece. Imediat după ce a fost reținut, The Wall Street Journal a emis o declarație prin care nega vehement acuzațiile și solicita eliberarea angajatului său. FSB a declarat că a deschis un caz de spionaj împotriva lui Evan Gershkovich pentru că ar fi colectat așa-zise secrete de stat despre complexul militar industrial al Rusiei. FSB a susținut că reporterul a acționat în baza unor instrucțiuni din partea Statelor Unite.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU ISTORIC | Vladimir Putin, față în față cu Tucker Carlson. Ce condiții pune liderul de la Kremlin pentru încetarea războiului

Putin atribuie OCCIDENTULUI responsabilitatea pentru tensiunile care au condus la invazia rusă în Ucraina

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și