Detalii pe Gândul.
Surse apropiate Guvernului citate de publicația britanică au confirmat planurile pentru aplicarea unui nou sistem pentru imigranți după ieșirea din blocul comunitar, plan care urmează să fie făcut public în cursul acestui an și care le va permite cetățenilor europeni să intre în Marea Britanie fără viză. Acest lucru nu înseamnă, însă, că locuitorii statelor din UE vor avea automat și dreptul de a rămâne în Regat pe perioadă nedeterminată, au explicat sursele citate de The Guardian. Așadar, dacă vor să muncească în Marea Britanie, aceștia vor trebui să se confrunte cu noi restricții care vor fi aplicate imigranților.
Reprezentanții Guvernului de la Londra au transmis constant că, deși Brexitul le va permite să controleze fluxul imigraționist, asta nu înseamnă că sosirea imigranților în Regat va fi stopată în totalitate, pentru că, spun aceștia, își doresc să le permită companiilor să angajeze în continuare muncitori calificați din perimetrul UE.
În legătură cu acest subiect, au existat discuții referitoare la faptul că Executivul ar putea uza de cote pentru a controla numărul celor care vor să muncească în Marea Britanie, dar sursele au negat aceste supoziții. Planurile pentru gestionarea imigrației care urmează să fie făcute publice în cursul acestui an vor pune bazele propunerii Guvernului May pentru un sistem nou, pentru care se dorește aplicarea pe termen lung. În perioada de tranziție ar putea apărea reguli diferite, care, în final, ar putea fi impuse odată cu finalizarea negocierilor pentru Brexit.
Chiar dacă cetățenii UE nu vor avea nevoie de viză pentru a trece granița și a intra în Marea Britanie după Brexit, acest lucru nu garantează continuarea liberei circulații care se referă mai ales la dreptul cetățenilor europeni de a lucra în alte state membre. În acest sens, conservatorul pro-Brexit Andrew Bridgen a precizat pentru Times că partidul său este mulțumit cu ideea că locuitorii altor state UE ar putea să viziteze Marea Britanie fără să aibă nevoie de viză. „Ceea ce nu vor putea face este să aibă permisiunea de a munci sau să pretindă beneficii specifice”, a explicat acesta.
Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naționalitate, după irlandezi (322.000) și polonezi (916.000), cei mai mulți imigranți români muncind în domenii precum producție, retail și sănătate, potrivit Bloomberg.
Cei mai mulți muncitori imigranți sunt din Polonia (916.000), urmați de Irlanda (322.000), România (233.000), Portugalia (219.000), Italia (192.000) și Franța (165.000).
Producția (307.000), retailul (261.000), sănătatea și sectorul social (225.000) reprezintă domeniile unde lucrează, în Marea Britanie, cei mai mulți europeni care nu au cetățenie britanică. Personalul din structurile de primire turistică și cei din sectorul de servicii alimentare sunt în număr de 222.000, sectorul construcțiilor angajează 194.000 de imigranți, în timp ce educația are 159.000 de angajați din afara Marii Britanii.