Ce crede Joe Biden, președintele SUA, despre punerea sub acuzare a lui Trump: „Trebuie să se întâmple!”
Președintele SUA Joe Biden a comentat luni, 25 ianuarie, punerea sub acuzare a fostului președinte Donald Trump, subliniind „Cred că trebuie să se întâmple”.
Biden a făcut comentariul în timpul unui scurt interviu individual cu CNN. Acesta a recunoscut efectul pe care l-ar putea avea asupra agendei sale legislative și a candidaților la Cabinet, dar a spus că va exista „un efect mai rău dacă nu se va întâmpla”.
Biden a declarat pentru CNN că este de părere că rezultatul ar fi diferit dacă lui Trump i-ar mai rămâne șase luni din mandat, dar a spus că nu crede că 17 senatori republicani vor vota pentru condamnarea lui Trump.
„Senatul s-a schimbat de când am fost acolo, dar nu s-a schimbat atât de mult”, a declarat Biden.
Comentariile sale au venit în aceeași noapte în care managerii care se ocupă de punerea sub acuzare, din Camera Reprezentanților, au declanșat în mod oficial începerea celui de-al doilea proces de acuzare al lui Trump, după ce au traversat Capitolul și au început să citească pe podeaua Senatului acuzația împotriva lui Trump, primul președinte din istorie care a fost acuzat de două ori.
Biden, despre procesul lui Trump: „Trebuie să se întâmple!”
Biden încearcă să găsească un echilibru între susținerea procesului și promovarea unui mesaj de unitate.
Pe măsură ce au fost dezvăluite detalii din ce în ce mai alarmante despre atacul de la Capitoliu, discuțiile dintre consilierii Biden despre asumarea unui rol activ în încetinirea sau încercarea de a gestiona cumva acuzarea au fost abandonate, au anunțat asistenții, deoarece au devenit foarte conștienți că încercarea de a face acest lucru i-ar putea împărți pe democrați în două tabere.
Comentariile lui Biden către CNN se bazează pe o declarație pe care a lansat-o la începutul acestei luni, potrivit căruia votul Camerei de punere sub acuzare este „un vot bipartisan exprimat de membrii care au urmat Constituția și conștiința lor”.
„Această națiune rămâne, de asemenea, în lupta cu un virus mortal și o economie destabilizată. Sper că conducerea Senatului va găsi o modalitate de a face față responsabilităților ei constituționale în ceea ce privește punerea sub acuzare, în timp ce lucrează și la celelalte probleme urgente ale acestei națiuni”, a declarat Biden la acea vreme.
Contururile procesului lui Trump din Senat încep să prindă formă odată cu începerea elementelor ceremoniale, cel mai longeviv democrat din Senat fiind așteptat să prezideze procesul, iar democrații însă se decid dacă să folosească martori în timpul procedurilor care ar putea începe în februarie.
Democrații nu știu dacă vor folosi martori în procesul împotriva lui Trump
Judecătorul-șef John Roberts nu va fi președintele, așa cum a făcut-o pentru primul proces de punere sub acuzare a lui Trump, potrivit a două surse familiare cu această problemă, citate de CNN.
În schimb, senatorul Patrick Leahy, președintele pro tempore al Senatului, ar urma să preia acest rol, au mai precizat sursele. Constituția spune că judecătorul șef prezidează atunci când persoana împotriva căreia se deschide procesul este actualul președinte al Statelor Unite, dar senatorii prezidă în alte cazuri, a mai explicat o sursă.
Pe măsură ce începe cel de-al patrulea proces de punere sub acuzare, în Senat, a unui președinte din istoria SUA, există încă două mari întrebări cu privire la dosarul de acuzare al democraților: dacă vor căuta martori și cât va dura procesul. Răspunsurile la ambele nu sunt încă cunoscute, potrivit mai multor surse familiare cu problema.
Între timp, administrația Biden are încă o listă lungă de nominalizări care urmează să fie confirmate în Senatul SUA, iar republicanii pun sub semnul întrebării necesitatea unui alt pachet masiv de ajutor COVID-19.