Ce decizie a luat CEDO privind plângerea depusă de Timoșenko împotriva fostei puteri ucrainene proruse
Judecătorii europeni s-au pronunțat asupra unei plângeri depuse împotriva fostei puteri ucrainene de către fosta reprezentantă a „revoluției portocalii” din 2004, în care aceasta afirma că procedura penală angajată împotriva sa în 2011, pentru abuz de putere, era „motivată de considerații politice și constituie un abuz al sistemului penal”.
Timoșenko, condamnată în august 2012 la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, a petrecut peste doi la închisoare, după care a fost eliberată pe 22 februarie 2014, în ziua prăbușirii regimului președintelui Viktor Ianukovici, inamicul ei jurat de zece ani.
După schimbarea regimului la Kiev, noile autorități proeuropene au trimis judecătorilor de la Strasbourg, în mai 2014, o „declarație” prin care admiteau caracterul politic al procedurilor împotriva fostului premier și recunoșteau că această procedură a constituit o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului, a precizat Curtea, într-un comunicat.
În condițiile în care Timoșenko a „acceptat termenii” acestei declarații, CEDO a considerat acest lucru drept echivalentul unei „soluționări amiabile implicite între părți” și a radiat plângerea de pe rol.
În aprilie 2013 – pe când Ianukovici se afla încă la putere la Kiev, iar Timoșenko în închisoare -, CEDO s-a pronunțat asupra unei plângeri depuse anterior de către fostul premier. Curtea a condamnat, atunci, Kievul, apreciind în unanimitate că plasarea ei în detenție provizorie, în 2011, a fost „ilegală și arbitrară”.