„Nu-i vom ierta niciodată pe teroriști. Japonia este ferm hotărâtă să își asume responsabilități împreună cu comunitatea internațională pentru a-i învinge” și pentru ca ei să fie „aduși în fața justiției”, a declarat Shinzo Abe, care și-a exprimat dorința ca Tokyo să adopte o poziție mai dură în materie de securitate.
Astfel, premierul japonez vrea ca Parlamentul de la Tokyo să modifice în acest an articolul 9 din Constituția niponă, care îi interzice armatei să desfășoare operațiuni în străinătate pentru a-și ajuta aliații.
Noua doctrină ar reprezenta cea mai importantă schimbare politico-militară de la reorganizarea armatei japoneze în urmă cu 60 de ani, după înfrângerea suferită în cel de-al Doilea Război Mondial.
Articolul 9 al Constituției pacifiste din 1947 îi interzice armatei să intervină în scopul soluționării unor litigii internaționale, dar premierul nipon ar putea evita acest obstacol prin intermediul unei reinterpretări a Legii fundamentale care să permită trimiterea de forțe de autoapărare pentru salvarea cetățenilor japonezi aflați în pericol, inclusiv în străinătate.
Singura modalitate de a combate terorismul este de a colabora cu comunitatea internațională și de a ne consolida mecanismele pentru a asigura securitatea poporului japonez, a afirmat Shinzo Abe, potrivit Le Monde.
Consiliul de Securitate al ONU a cerut duminică „eliberarea imediată, în siguranță și fără condiții” a tuturor ostaticilor deținuți de jihadiști, după decapitarea celui de-al doilea ostatic japonez și în contextul unor temeri legate de viața unui pilot iordanian deținut de SI.
Shinzo Abe a declarat duminică dimineața că Japonia nu va ceda în fața unui „terorism inadmisibil”, după anunțul SI privind decapitarea celui de-al doilea ostatic japonez, Kenji Goto.
Jurnalistul Kenji Goto a fost răpit la sfârșitul lui octombrie în Siria.
Un alt ostatic japonez, Haruna Yukawa, a fost ucis de SI cu o săptămână mai devreme.