Ce decizii politice ar putea afecta dominația economică a SUA pe plan mondial

Ce decizii politice ar putea afecta dominația economică a SUA pe plan mondial
Publicat: 01/07/2019, 14:35

„Măsurile de presiune economică, precum sancțiunile, restricțiile privind investițiile, impunerea de limite comerciale și de taxe vamale au devenit în ultimii ani un instrument important al SUA în materie de politică externă. Măsurile de presiune economică au fost intensificate în ultimii ani și urmează să se mențină puternice pe termen scurt și mediu”, arată raportul intitulat „Dominație economică, tehnologie financiară și viitorul presiunilor economice exercitate de SUA”, elaborat de Centrul pentru Noua Securitate Americană (Center for a New American Security).

„Măsurile de coerciție economică reprezintă un instrument utilizat de mult timp în politica externă americană, datând de la începutul secolului 19. Dar, de la sfârșitul Războiului Rece, măsurile de coerciție economică au devenit un instrument și mai important al Statelor Unite în materie de politică externă. Această tendință probabil se va menține, în condițiile în care Administrația Donald Trump, liderii ambelor partide din Congres, precum și viitorii lideri politici vor continua să recurgă la sancțiuni, la restricții privind investițiile și la măsuri de control comercial, pentru atingerea obiectivelor de politică externă. În același timp, amplificarea frecvenței de utilizare a acestor măsuri a atras nemulțumirea aliaților, generând represalii diplomatice”, subliniază autorii raportului – Peter Harrell, Elizabeth Rosenberg, David S. Cohen, dr. Gary M. Shiffman, Daleep Singh și Adam Szubin.

„Folosirea extinsă a măsurilor de coerciție economică se axează pe rolul major al dolarului american, pe amploarea economiei SUA și pe rolul pe care companiile americane îl au pe plan extern. Forța fundamentală a economiei SUA și anvergura globală a acesteia au permis Statelor Unite să recurgă la această putere și interconectivitate pentru a aplica sancțiuni și alte măsuri de coerciție economică în scopul atingerii obiectivelor de politică externă. (…) Pe termen scurt, este foarte probabil ca măsurile americane de coerciție economică să își mențină forța, dar, pe termen lung, există o serie de factori care ar putea afecta eficiența acestora”, atrag atenția autorii raportului.

„Utilizarea frecventă de către SUA a acestor măsuri a început să atragă reacții adverse din partea aliaților din Europa și Asia și din partea adversarilor care încearcă să evite sistemul financiar dominat de Statele Unite. Liderii Uniunii Europene discută din ce în ce mai des despre posibilități de creștere a rolului monedei euro și analizează mecanisme și contramăsuri față de presiunile economice americane care vizează interesele europene. De asemenea, ascensiunea Chinei va afecta amploarea măsurilor americane de coerciție economică, în contextul în care China își dezvoltă propria capacitate de a fi o alternativă la dominația financiară și economică a SUA, urmărind utilizarea puterii economice și financiare pentru atingerea obiectivelor sale de politică externă. Evoluțiile în domeniul tehnologiilor financiare ar putea stimula aceste tendințe, în condițiile în care sistemele criprografice de tip blockchain și alte progrese tehnologice ar putea susține treptat îndepărtarea de rețeaua de plăți cu dolari și facilitarea unui flux financiar legal și ilegal în afara canalelor tradiționale”, subliniază raportul.

Conform documentului, pe termen lung, factori pur comerciali probabil vor continua să susțină utilizarea de către SUA a presiunilor economice, dar eficiența acestor metode va fi determinată de opțiunile politice ale Washingtonului.

„În fond, opțiunile politice ale Washingtonului și ale altor capitale vor fi cel mai puternic factor determinant al forței măsurilor SUA de coerciție economică. Aceste măsuri sunt acum instrumente puternice, iar Statele Unite dispun de o forță care poate susține în viitor proiectarea presiunilor economice, dar deciziile incorecte luate la Washington, combinate cu inițiative politice agresive adoptate de alte guverne ar putea eroda în viitor măsurile de coerciție economică ale SUA. Factorii decizionali trebuie să ia o serie de măsuri pentru a asigura continuarea eficienței acestor metode”, precizează raportul.

Pentru menținerea influenței economice, autorii raportului recomandă Washingtonului să demareze o serie de studii asupra scenariilor posibile la nivel geopolitic, să elaboreze o doctrină economică națională, să aloce fonduri suplimentare pentru analize și să stimuleze dominația SUA în competiția din domeniul tehnologiei financiare. În plus, se recomandă evitarea sancțiunilor economice care afectează partenerii Statelor Unite și menținerea presiunilor comerciale asupra Chinei.

Foto: Hepta

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...