Prima pagină » Știri externe » Ce este ATACMS și de ce își dorește Ucraina cu disperare această armă americană

Ce este ATACMS și de ce își dorește Ucraina cu disperare această armă americană

Ce este ATACMS și de ce își dorește Ucraina cu disperare această armă americană

Administrația Biden a decis să trimită, în sfârșit, rachete ATACMS în Ucraina, potrivit Task & Purpose. Kievul își dorea aceste arme încă de la începutul războiului.

ATACMS (Army Tactical Missile System) pot fi folosite în lansatoare M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), aflate deja în dotarea ucrainenilor. Aceste sisteme au avut un impact masiv în primele luni de război, dar acum nu mai sunt la fel de eficiente, deoarece rușii au învățat să le contracareze.

În acest moment, sistemele HIMARS din Ucraina folosesc rachete M30 și M31, ghidate prin GPS, cu rază maximă de acțiune de 70 km. Pentru a le contracara, Rusia și-a mutat pur și simple multe sisteme, platforme, depozite și centre de comandă mult mai în spatele liniei frontului. Astfel, Ucraina a rămas cu mai puține opțiuni pentru a le ataca.

ATACMS

Lansator de rachete HIMARS în acțiune. (Foto: Wikimedia)

Rachetele MGM-140 ATACMS, însă, pot ataca obiective aflate la o distanță maximă de 300 de km.

Citește și: Glumele nu prea au bază: Cât de puternică este, de fapt, România din punct de vedere MILITAR?

SUA a ezitat să le ofere până acum Kievului deoarece s-au temut că acestea vor fi folosite pentru atacarea de ținte aflate adânc în teritoriul Rusiei. Ucraina a făcut deja acest lucru, iar consecințele nu au fost atât de grave pe cât se aștepta Washingtonul. Așa că Biden a dat în final undă verde pentru ATACMS.

Kievul are deja arme vestice cu rază lungă de acțiune. Este vorba despre rachetele Storm Shadow/SCALP-EG, cu rază de acțiune maximă de 400 de km. Spre deosebire de ATACMS, acestea sunt lansate din avioane de origine sovietică, care sunt mai ușor de detectat de ruși. Marele avantaj al HIMARS este că își lansează rachetele din locuri neașteptate, bine camuflate, apoi părăsesc rapid zona, înainte să fie contracarate de sistemele specializate.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și