Ce este în mintea lui Putin? Răspunsul comandantului NATO în Europa arată care e noua abordare față de Rusia
Comandantul forțelor NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove, a declarat că SUA își vor spori numărul trupelor în Europa, iar NATO își va antrena forțele pentru a le aduce la capabilitate maximă, pentru a contracara expansiunea capabilităților militare la care recurge Rusia, conform Departamentului Apărării din SUA, care relatează o întâlnire între Breedlove și șeful Statului Major Reunit al SUA, generalul Joseph Dunford.
Schimbarea de atitudine a SUA și NATO care este necesară față de Rusia a fost explicată de Breedlove astfel, acesta fiind întrebat ce părere are de reechiparea și întărirea militară la care recurge Putin: „Mulți oameni mă întreabă – Ce e în mintea lui Putin? sau Ce crezi că se gândește el? Nu știu sigur la ce se gândește, însă pot să mă uit la ce face el și să deduc din asta la ce trebuie să ne gândim noi, în tabăra noastră”.
Reacția lui Breedlove vine la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret, în ultima săptămână dinainte de sfârșitul anului, prin care introduce în vigoare versiunea revizuită a doctrinei de apărare a Rusiei, prin care SUA și extinderea NATO și a capabilităților sale în apropierea granițelor rusești sunt desemnate oficial drept amenințări de securitate națională la adresa Rusiei.
Breedlove a arătat în discursul său că timp de 20 de ani, SUA „au luat ursul în brațe” în Europa, însă că această atitudine prin care SUA au încercat să facă un partener din Rusia trebuie să se schimbe acum. Comandantul militar al NATO s-a referit la documentul semnat de Putin, considerând că nu face decât să „codifice acțiunile Rusiei din ultimii ani”.
„Dacă priviți la acțiunile Rusiei începând din 2008 – în Georgia, Nagorno-Karabah, Crimeea, Donbass și acum în Siria – vedem o Rusie pe care mulți o numesc revanșardă, care a pus înapoi pe masă forța, ca instrument de putere națională pentru a-și atinge obiectivele„, a declarat generalul Breedlove, conform Departamentului Apărării SUA.
Breedlove a explicat că SUA au încercat în ultimii 20 de ani să facă din Rusia un partener și în consecință „ne-am schimbat structura forțelor, ne-am schimbat alocările (bugetare) pentru intelligence, supraveghere și recunoaștere, ne-am schimbat alocările pentru analiză și ne-am redus forțele în toate mediile de aici din Europa”.
Acum, lucrurile trebuie să se schimbe, privind la atitudinea adoptată de Rusia, a considerat Breedlove.
Mai multe trupe SUA în Europa și antrenamente la maximum pentru NATO
Generalul Breedlove a susținut că este nevoie de mai mulți militari și mai multe capabilități militare ale SUA în Europa, iar deja acest lucru a început să se întâmple – un al patrulea ditrugător american a ajuns în Spania, în Mediterană, iar Armata SUA utilizează în Europa o forță rotațională de dimensiunea unei brigăzi.
Breedlove a vorbit și despre nevoia de antrenament la capabilitate maximă a forțelor NATO, pentru a le readuce la forma din timpul marilor operațiuni aliate.
„A trecut mult timp de când nu am mai făcut o campanie aeriană de dimensiunea din Irak 1 sau Irak 2 sau chiar din primele zile din Afganistan. Trebuie să revenim la acele capacități de top pentru a ne asigura că avem profunzimea pentru o astfel de luptă”, a explicat Breedlove.
„Am decis că trebuie să ne antrenăm la maximum capabilitățile pentru Articolul 5. Acesta a fost planul nostru încă dinainte de Crimeea”, a mai spus comandantul NATO, făcând referire la capacitatea NATO de a reacționa la orice atac militar asupra unuia dintre membrii Alianței.
În contextul acțiunilor Rusiei, Breedlove a arătat că aceste măsuri din partea SUA și NATO sunt justificate. „Acum fiecare soldat, marinar, pilot sau pușcaș marin care vine în Europa se va concentra pe redezvoltarea capabilității kinetice de luptă de top”, a spus Breedlove.
Toate exercițiile NATO vor testa aceste capabilități, iar exercițiile Alianței se vor desfășura și la nivel de divizie și corp de Armată în viitor, ceea ce înseamnă că vor avea dimensiuni mult mai mari decât cele actuale.