Prima pagină » Știri externe » Ce este „praful de diamant”, fenomenul meteorologic rarisim care a lovit Europa. Ar trebui să apără doar la -30 de grade Celsius

Ce este „praful de diamant”, fenomenul meteorologic rarisim care a lovit Europa. Ar trebui să apără doar la -30 de grade Celsius

Ce este „praful de diamant

Marea Britanie a fost lovită de un fenomen meteorologic rar cunoscut sub numele de „praf de diamant”.

Fenomenul apare în general la temperaturi mult mai scăzute decât cele înregistrate în ultimele zile. Potrivit experților de la Met Office (Institutul meteo britanic, n. red.), fenomenul ar trebui să existe doar atunci când temperaturile ating minime de -30C, dar a fost observat în Manchester la doar -3 grade Celsius.

„Praful de diamant” se produce în condiții de umiditate ridicată, cer senin și frig și se manifestă prin apariția unor cristale minuscule de gheață care plutesc în aer.

„Fenomenul meteorologic mai este denumit și cristale de gheață. Numele de praf de diamant vine de la efectul strălucitor creat atunci când lumina se reflectă pe cristalele de gheață din aer”, explică Met Office pe site-ul său.

Meteorologii nu au transmis până acum niciun comunicat oficial prin care să explice motivele apariției acestui fenomen la temperaturi de doar -3 grade Celsius, arată Daily Star.

Marea majoritate a țării este în prezent sub avertizare meteo de ninsori și polei în următoarele zile, ceea ce ar putea duce la apariția fenomenului și în alte regiuni.

Unde și când apare „praful de diamant”

Respectivul fenomen este cel mai des întâlnit în Antarctica și Arctica, unde este foarte frig. De asemenea, apariția lui a mai fost semnalată în unele părți din Canada sau în Maine, Minnesota, Winsconsin și Wyoming, unde se pot înregistra temperaturi extrem de scăzute pentru „praful de diamant”.

Fenomenul nu arată ca ninsoarea obișnuită, mai ales pentru că el poate să apară chiar și când este senin. Cristalele de gheață se formează în momentul în care afară este extrem de frig. Acesta poate să fie semnalat pe mai multe zile, fără să se oprească, la fel ca și alte tipuri de precipitații.

Sursa foto: Twitter

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și