Organizația HAMAS a lansat mii de rachete asupra Israelului, care au făcut sute de victime. Israelienii dețin unul dintre cele mai performante sisteme de apărare anti-rachetă, Iron Dome, dar acesta nu i-a protejat total în acest caz.
Sistemul are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune, lansate asupra statului din apropierea granițelor sale. Iron Dome poate gestiona mai multe amenințări în același timp. Însă, la fel cum s-a întâmplat și în Ucraina cu sistemele anti-aeriene ale rușilor atacate cu platforme HIMARS de Ucraina, apărătorii au fost copleșiți de numărul mare de rachete lansate.
Niciun sistem anti-aerian din lume, oricât de avansat ar fi, nu poate distruge complet sute sau mii de rachete lansate într-un timp scurt.
Iron Dome este dezvoltat de companiile Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries. Sistemul a devenit operațional în martie 2011 și a interceptat primele rachete lansate din Gaza în aprilie 2011. De atunci, Iron Dome a distrus mii de rachete și a salvat nenumărate vieți, potrivit Ministerului Apărării din Israel.
Sistemul face parte din Israel Missile Defense Organization (IMDO), care include și alte platforme anti-aeriene, precum David’s Sling (interceptează rachete cu rază de acțiune scurtă și medie) și Arrow-3 (rachete cu rază lungă de acțiune).
SUA, care a ajutat la dezvoltarea Iron Dome, a cumpărat două astfel de sisteme.
Sistemul folosește un radar MMR (Multi Mission Radar) pentru a detecta rachetele. Centrul de comandă și control analizează traiectoria amenințării pentru a afla zona în care va lovi. Cel mai apropiat lansator de zona respectivă intră în acțiune pentru a intercepta racheta.
Iron Dome folosește algoritmi de inteligență artificială. Dacă o rachetă nu pune în pericol populația sau infrastructura, aceasta nu este distrusă.
Fiind un sistem cu rază scurtă de acțiune, Iron Dome poate intercepta rachete la o distanță maximă de 70 de km. Platforma poate fi instalată și pe nave.
Foto: Profimedia Images