Prima pagină » Știri externe » Ce fac cei mai mulți jurnaliști din statele considerate libere pentru a se feri de surpravegherea în masă

Ce fac cei mai mulți jurnaliști din statele considerate libere pentru a se feri de surpravegherea în masă

Ce fac cei mai mulți jurnaliști din statele considerate libere pentru a se feri de surpravegherea în masă
În ciuda faptului că 1,5 milioane persoane au militat pentru libertatea de exprimare la Paris, 54 de cetățeni au fost arestați după ce au postat online comentarii despre terorism. Marea Britanie dorește să interzică criptarea și CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) este implementat în SUA. Totodată, un studiu arată că 75% dintre jurnaliștii din țările democratice folosesc deja autocenzura pentru a se feri de supravegherea în masă.

La nivel global, există un adevărat război îndreptat împotriva libertății de exprimare și 75% dintre jurnaliștii din țările democratice se autocenzurează de teama supravegherii în masă, scrie computerworld.com.

Situația se înrăutățește, potrivit unui studiu PEN America, intitulat „Global Chilling: The Impact of Mass Surveillance on International Writers”. După ce 772 de jurnaliști din 50 de țări au completat un sondaj online, PEN a descoperit gravitatea „impactului supravegherii în masă instituite de SUA și alte guverne asupra libertății de exprimare și a celei de creație din toată lumea”.

„Mulți jurnaliști din toată lumea au spus că sunt „foarte” sau „într-o anumită măsură” îngrijorați de nivelurile supravegherii guvernamentale în masă în statele lor”, care afectează ceea ce scriu, comunicațiile online și conversațiile telefonice. Potrivit raportului PEN Global Chilling, 75% dintre jurnaliștii din „țările libere”, 84% dintre cei din țările „parțial libere” și 80% dintre cei din țările „deloc libere” sunt îngrijorați de supravegherea guvernamentală. Nivelul de libertate al unei țări a fost stabilit în funcție de harta libertății globale, care a fost realizată anul trecut de ONG-ul Freedom House.

„Nivelurile de autocenzură raportate de jurnaliștii din țările democratice se apropie de cele din statele autoritare sau semi-democratice. Îngrijorarea privind supravegherea în masă este aproape la fel de ridicată în rândul jurnaliștilor din țările democratice (75%) pe cât se manifestă în cele non-democratice (80%)”, relevă studiul PEN.
 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și