Prima pagină » Știri externe » CE face anunțul: UE urmărește „îndeaproape și cu atenție” dezbaterea din Marea Britanie privind Brexitul

CE face anunțul: UE urmărește „îndeaproape și cu atenție” dezbaterea din Marea Britanie privind Brexitul

CE face anunțul: UE urmărește „îndeaproape și cu atenție
Comisia Europeană urmărește „îndeaproape și cu atenție" dezbaterea din Marea Britanie privind Brexitul, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al CE, Margariris Schinas, relatează Reuters.

Margariris Schinas a declarat acest lucru în contextul în care Theresa May le-a transmis marți membrilor Camerei Comunelor că au „ultima șansă” de a realiza Brexit, prin aprobarea proiectului Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul britanic susține că va prezenta un „nou acord Brexit”, care conține noi garanții privind drepturile angajaților, standarde în domeniul mediului, clauze privind frontiera irlandeză și un „compromis” în domeniul vamal.

Theresa May a atras atenția că respingerea din nou a Acordului Brexit riscă să conducă la anularea ieșirii Marii Britanii din UE. Proiectul de Acord Brexit urmează să fie prezentat din nou spre aprobarea Camerei Comunelor la începutul lunii iunie.

„Sunt introduse noi modificări semnificative pentru a proteja integritatea economică și constituțională a Marii Britanii. Adevărul este că după trei încercări de obținere a aprobării Parlamentului, nu vom putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu vom avea un acord care să beneficieze de o susținere largă a partidelor”, a subliniat Theresa May, citată de agenția Reuters.

Liderul de la Londra a semnalat că ar putea oferi Parlamentului șansa de a se pronunța asupra organizării unui nou referendum dacă aprobă Acordul Brexit.

Consiliul European a decis amânarea ieșirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și